Združenje novinarjev in publicistov
Izjava v zvezi z vpogledi v strežnik Demokracije natisni

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) izraža veliko začudenje in ogorčenje zaradi odločitve sodnice Deše Cener, da nadaljuje postopek v kazenski tožbi Mojce Vočko proti novinarju Demokracije Gašperju Blažiču, in sicer z odredbo o preiskavi računalnikov s pomočjo računalniškega izvedenca.

Sodnica je namreč v omenjenem primeru po dveh letih in pol odredila izvedenstvo informacijske varnosti in računalniške forenzike, s katero je izvedencu Janku Šavniku iz Ljubljane odredila naj pregleda podatke v kazenskem spisu in prilogah ter poda mnenje o tem, kdaj je bil na spletni strani Demokracije objavljen članek avtorja Gašperja Blažiča z naslovom Ljubezen do golobov nad pravno državo. Nadalje naj izvedenec pregleda, kdaj je bil omenjeni članek umaknjen s spletne strani Demokracije, ali je bil članek še kdaj znova objavljen, in če je bil, od kdaj do kdaj, pa tudi, kdaj je bil članek nazadnje dostopen na spletni strani Demokracije. V odredbi je tudi zapisala, da sodišče izvedenca Šavnika pooblašča »za pridobitev dodatnih podatkov in dokumentacije s strani ponudnika gostovanja spletne strani www.demokracija.si ali s strani izdajatelja časnika Nova obzorja, d. o. o., v kolikor bi bilo to po njegovi presoji potrebno za izdelavo mnenja«.

Članek je bil na spletni strani Demokracije objavljen pred štirimi leti in pol in še to samo en dan, ker je bil na zahtevo Vočkove umaknjen, v njem pa je avtor povzel pisanje Slovenskih novic o njenem početju v najetem stanovanju, kamor je naseljevala golobe.

Odredba Deše Cener je bila izdana po tistem, ko so v Demokraciji fotografirali sodnico (17. maja pred sodiščem), fotografije pa 26. maja objavili v reviji. Cenerjeva je fotografiranje nedvomno opazila, potekalo pa je na dan, ko je bil brigadir Tone Krkovič zaslišan na sodišču v zvezi s sestrelitvijo agresorskega helikopterja junija 1991.

ZNP preseneča, da je sodišče po dveh letih in pol kazensko ovadbo Vočkove proti novinarju procesiralo in zdaj za tovrstno kozlovsko sodbo zapravlja davkoplačevalski denar. Odredba je poleg tega pretirana in ne sledi načelu sorazmernosti.

Ob tem nas neprijetno presenečajo tudi naslednja dejstva:
1. Da je sodnica Deša Cener že vpletena v nekatere politično občutljive postopke, v prvi vrsti v primeru zaviranja preiskave bančne luknje, v primeru pregona Antona Krkoviču v primeru sestrelitve helikopterja JLA, ter poskusa zasega strežnika SDS.

2. Da gre v tem primeru morda za posredno maščevanje sodnice, ker so v reviji Demokracija objavili njene fotografije.

Vse to vzbuja sum, da se v ozadju skrivajo tudi drugi interesi, ne samo represivni pritisk na alternativni medij ter njegovega novinarja, pač pa tudi poskus pridobitve podatkov s strežnika Demokracije, kar bi lahko vodilo do nadaljnjih zlorab.

Upravni odbor ZNP, 2. junija 2016

 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.