Izjava ZNP ob razpravi o peticiji 571 novinarjev v DZ natisni
Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) pred razpravo odbora za kulturo o peticiji 571 novinarjev opozarja, da je poziv skupine novinarjev, ki so med kampanjo pred predsedniškimi volitvami obtožili premierja posegov na področje tiska in o tem zahtevali razpravo, skrajno sporen, če bo interpretiran v smislu zahteve, naj politiki posegajo na področje urejanja medijev.

Pomisleki, ki so zapisani v peticiji, se nanašajo na problem lastninjenja in profesionalnosti ravnanja v novinarski skupnosti. Ob tem je treba opozoriti, da so zagate, ki so posledica lastninjenja v času tranzicije, povzročili politiki, tako z leve kot desne.

Razprava o monopolih in o pluralnosti na trgu tiska in medijev, je koristna in za Združenje novinarjev in publicistov tudi sprejemljiva. V vprašanja profesionalnosti ravnanja urednikov in novinarjev, ki jih peticija tudi odpira, pa se politiki ne smejo vpletati.

Konflikti na tem področju bi se morali razreševati v okviru novinarske skupnosti (denimo na častnem razsodišču) in v medijih samih, a tega obstoječe novinarske organizacije in novinarji, ki z omenjeno peticijo zahtevajo posredovanje politike, niso niti poskusili. Če poskušajo za vlogo, ki je niso opravili sami, pooblastiti mednarodno ali domačo politiko, je to nesprejemljivo, neprofesionalno in s stališča medijske svobode tudi nevarno.

Združenje novinarjev in publicistov opozarja, da je zahteva, naj o vsebini peticije razpravljajo politiki tudi v nasprotju s stališčem mednarodne novinarske federacije IFJ, ki pravi: "Ko gre za profesijo, bo novinar - upoštevaje zakonodajo - spoštoval sodbe poklicnih kolegov in zavrnil vmešavanje vlade in drugih."