V ZNP pozdravljamo predlagane ukrepe, medije pa pozivamo k odgovornemu poročanju

Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) pozdravljamo napoved vlade, da bo samostojnim podjetnikom in samozaposlenim odpisala plačilo prispevkov najmanj do 31. maja ter jim zagotovila 70 odstotkov minimalne plače v višini okoli 490 evrov. Ob dejstvu, da veliko novinarjev in drugih v medijih svoje delo opravlja kot samostojni podjetniki in samozaposleni, bo omenjeni ukrep mnogim pomagal pokriti izpad dohodka in prebroditi najhujše.

Pozdravljamo tudi druge napovedane ukrepe, kot so zamrznitev plačil akontacije davka od dohodka pravnih oseb in davka od dohodka iz dejavnosti, prevzem plačila socialnih prispevkov za vse zaposlene na čakanju na delo, prevzem bolniške odsotnosti od prvega dne s strani zdravstvene blagajne ter državno kritje nadomestila zaradi varstva otrok v višini 80 odstotkov plače. Vse to so ukrepi, ki bodo tudi medijem pomagali lažje prebroditi epidemijo koronavirusa. Mediji se namreč zaradi omenjene epidemije že soočajo z upadom oglaševanja in prodaje.

Bi pa veljalo razmisliti tudi o pomoči nemajhni skupini t. i. prekarnih delavcev v medijih, ki tvorijo velik segment medijske, produkcijske in kulturne produkcije. To je namreč ena najbolj ranljivih skupin, ki pogosto ni zaznavna, kar pa ne pomeni, da ne prispeva in deluje. Pogosto na njihovem slabo plačanem in dolgotrajnem delu slonijo celotne produkcijske hiše.

Čeprav je nehvaležno ocenjevati delo drugih novinarskih kolegov, pa se moramo v ZNP tudi jasno distancirati od dela novinarjev, ki ukrepe države, s katerimi skuša ta ustaviti širjenje koronavirusa, prikazujejo kot nekakšno uvajanje politične diktature. Gre za ravnanje, ki z novinarsko etiko in profesionalnostjo nima ničesar skupnega. Novinarski kodeks namreč novinarjem nalaga, da se morajo izogibati senzacionalizmu in potvarjanju dejstev. Po oceni ZNP namreč trenutno nobeden od ukrepov vlade ni takšen, da bi lahko rekli, da vodi v uvajanje diktature, pač pa so po naši oceni ukrepi usmerjeni v to, da se čim prej ustavi širjenje virusa. Zdi se, da za takšnim poročanjem stojijo tudi politični interesi, saj se ga v največji meri poslužuje medij, ki je v zadnjih letih neprikrito propagiral stranko Levica in katerega večinski delež po pisanju medijev obvladujejo skriti lastniki v tujini.

Vse medije pozivamo, da v časih, ki so pred nami, odgovorno opravljamo svoje delo, da ljudem posredujemo vse potrebne in relevantne informacije, brez izkrivljanja in senzacionalizma, ter tako opravimo nalogo, ki jo moramo opraviti.

Upravni odbor ZNP, 26. 3. 2020

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje

Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.