Združenje novinarjev in publicistov
Obrazi manipulacij Gordane Sredojević! natisni

Novinarka multimedijskega portala RTV SLO je na odgovorno urednico Obrazov Gordano Sredojević naslovila nekaj vprašanj v zvezi z njeno trditvijo na nedavni tiskovni konferenci, da je morala davnega septembra 2007 na naslovni strani revije objaviti fotografijo Janeza Janše in da je to bila posledica političnih pritiskov nanjo. Novinarka je Sredojevićevi posredovala povsem korektna vprašanja in to velja tudi za njeni dve podvprašanji, ki ju navajam:

1. Prosim, če lahko poimensko izpostavite, pri katerih politikih so se še izvajali pritiski (kot ste izpostavili Janeza Janšo).

2. Ste tudi predavateljica na fakulteti - na pritiske niste ukrepali, kako boste to pojasnili študentom/novinarjem?

 Sredojevićeva je prav ti dve podvprašanji razumela kot “obračanje besed” in se je za pomoč in podporo obrnila na predsednika novinarskega sindikata Iztoka Jurančiča, ki je Sredojevićevi poslal dopis v katerem naproša “da me obvestite, vkolikor bi vas novinarka ali kdorkoli izpostavljal nadaljnjemu nadlegovanju, formalnim ali neformalnim oblikam pritiska.V primeru, da boste potrebovali pravno pomoč, se nemudoma obrnite na novinarski sindikat. To sporočilo v vednost posredujem tudi gospodu Urbaniji,odgovornemu uredniku MMC.”

V zvezi s tem Odbor Združenja novinarjev in publicistov RTV SLO ocenjuje, da je Iztok Jurančič skušal zastraševati odgovornega urednika MMC Uroša Urbanijo, pa tudi novinarko MMC-ja, ki je svoje delo povsem korektno in profesionalno opravljala in oopravila. Predsednik novinarskega sindikata se je postavil v vlogo zaščitnika Sredojevićeve in kot razsodnik tega, kaj nek medij sme in česa ne sme početi, kar je bliže cenzorskemu poskusu kot pa zavarovanju njegove kolegice Sredojevićeve. Novinarka MMC-ja pa ni želela nič drugega kot razčistiti nekatera vprašanja in dileme, ki so po izjavi Sredojevićeve na tiskovni konferenci zaposlenih na Delu-Revije ostale odprte in neodgovorjene. Posredniku Iztoku Jurančiču pa se takšno novinarsko razčiščevanje očitno zdi neprofesionalno in provociranje in kot kaže tudi zadeva, ki sodi v okvir njegovega sindikalističnega dela, kar je čisti novum v slovenskem novinarskem in sindikalnem prostoru. Oseba Jurančič seveda lahko brani svojo kolegico Sredojevićevo kolikor želi, ne more pa svoje funkcije zlorabljati za to, da poučuje in tudi grozi drugim novinarjem, ki svoje delo pošteno, profesionalno opravljajo.

Neprofesionalna in politična provokacija je nedvomno bila izjava odgovorne urednice Obrazov Gordane Sredojević, da je zaradi političnih pritiskov na naslovni strani Obrazov morala objaviti fotografijo Janeza Janše. Zdaj pa se spreneveda češ, da so to njeno izjavo mediji zlorabili za obračun z Janezom Janšo. Zlorabo je zagrešila zgolj Sredojevićeva, da bi tako “argumentirala” tudi nekatere zanjo neugodne podatke o tem, kako je v resnici z ekonomskim položajem revij, ki jih ureja, zlasti pa z naklado Obrazov.

Četudi bi držalo, da je lastnik Dela-Revij nanjo pritiskal in zahteval, da objavlja tudi politične intervjuje, kot trdi Sredojevićeva, jo v profesionalnem smislu prav nič ne odvezuje od greha, ki ga je zagrešila – namreč, da je avtonomnost svojega dela in profesionalnost prodala zato, ker se je bala za svojo socialno varnost. To je sprevržena obramba drže, ki se ji ne reče ne pokončna in ne načelna. Poleg tega je Sredojevićeva več kot očitno na tiskovni konferenci namerno izrekla besedo “politični pritiski”, saj je bilo takrat iz konteksta izjave nedvoumno mogoče razbrati, da so ti politični pritiski prihajali iz krogov Janeza Janše, če ne celo osebno z njegove strani. Šele kasneje je Sredojevićeva zaradi “pritiskov” nekaterih medijev (tudi MMC-ja) razložila, da naj bi v resnici šlo za naročene članke s politično vsebino. Le-te pa naj bi po njenem naročal lastnik Dela-Revij. In seveda v teh naročenih člankih je po analizi vsebin revije Obrazi mrgolelo političark in politikov, zlasti z levice. Teh pa Sredojevićeva na tiskovni konferenci ni označila za politične pritiske, saj je za zlorabe v politične novinarske namene pač ustreznejši priimek Janša.

Gordana Sredojević je tako dokazala, da lahko obvlada manipulacijo in pokorno držo pred pritiskom lastnika, kar pa jo v celoti diskvalificira kot ustrezno osebo za opravljanje dela, s katerim se je zdaj v celoti diskreditirala. V resnici je Sredojevićeva s svojo manipulacijo na tiskovni konferenci zabila še poslednji žebelj v krsto revije Obrazi, saj bi kdorkoli, ki bi od zdaj naprej pristal na pojavljanje v tej reviji, tvegal, da ga bo Sredojevićeva kdaj kasneje in po političnih potrebah razglasila za rezultat političnega pritiska.

Kar torej ni opravila lastniška “kriza” Dela-Revij, je dokončala še Gordana Sredojević. In si pri tem izbrala kaj slabega varuha nekakšnih svojih pravic – to je Iztoka Jurančiča. Odbor ZNP RTV SLO zato njegovo vtikanje celo v nastajanje novinarskega prispevka na MMC RTV odločno zavrača in se od takšnih praks seveda odločno ograjuje.

 

Za Odbor Združenja novinarjev in publicistov RTV SLO

Vinko Vasle

 

 

 
facebook

twitter

Aktualno

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Preberite več ...
 
Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.