ZNP obsoja grožnje Bojanu Požarju natisni

Novinar in urednik spletnega medija Požareport Bojan Požar je bil ponovno tarča napada zaradi pisanja o nečednih poslih v gospodarstvu. Po pisanju o ravnanjih predsednika Sindikata taksistov pri SDPZ ter solastnika in direktorja družbe Ne-Informatika Dejana Jefima mu je namreč neznanec z lažnega profila grozil s fizičnim obračunom, ki ga je prijavil policiji. V ZNP smo zaskrbljeni da je podobnih verbalnih napadov na novinarje vse več in postajajo vse bolj brutalni. Verbalno nasilje in grožnje s fizičnim nasiljem eskalirajo še posebej takrat, ko novinar "dregne v posle" globoke države.

Zanimivo je tudi naključje, da je Bojan Požar ravno dan pred člankom o monopolu taksistov objavil zapis o ozadjih tujih medijskih objav o svobodi slovenskih medijev. ZNP zato poziva državne organe, da zaščitijo svobodo govora in novinarsko integriteto ter izpeljejo vse uradne postopke zoper nasilneže.

Upravni odbor ZNP, 9. april 2021

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje

Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.