Združenje novinarjev in publicistov
Mnenje ZNP o noveli zakona o RTVS, ki je predmet referenduma natisni

V Združenju novinarjev in publicistov nasprotujemo noveli zakona o RTV Slovenija, volivce pa pozivamo, naj na referendumu glasujejo proti zakonu.

Novi zakon je nesprejemljiv, nastajal pa je brez vsakršne javne obravnave, znotraj vladajoče stranke Gibanje Svoboda, ki želi z novelo predčasno razrešiti sedanje vodstvo RTVS in imenovati novo, sebi naklonjeno. Z uveljavitvijo novele bi namreč predčasno prenehal mandat programskemu svetu in direktorjem, hkrati pa bi stekel postopek za imenovanje novega sveta in uprave RTVS, ki bi imenovala tudi posamezne urednike. Pod krinko depolitizacije javnega servisa novela zakona o RTVS legalizira politične posege v RTVS - formula za konstituiranje sveta bo namreč trenutni vladi brez težav omogočila večino v svetu RTVS, s tem pa tudi odločilen vpliv na imenovanje uprave RTVS in posameznih urednikov.


V novem 17-članskem svetu RTVS bodo namreč 6 članov imenovali zaposleni, 2 člana Nacionalni svet za kulturo (ki je podaljšek ministrstva za kulturo), po enega člana obe narodni skupnosti, SAZU, OKS, Informacijski pooblaščenec, Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja (ki je posvetovalno telo vlade), Fiho in Varuh človekovih pravic RS. Ker gre za organe ali organizacije, ki so v velikem delu povezani z vlado ali pa je njihova vodstva v DZ imenovala leva politična večina, je vnaprej jasno, da bo vladajoča leva koalicija v svetu RTVS po novi formuli imela krepko večino, pri čemer se zagotovo ne bo odrekla uveljavljanju svojih političnih ciljev.

Med drugim je sporno, da enega člana v svet RTVS imenuje Varuh človekovih pravic RS. Nihče se doslej ni obregnil ob dejstvo, da ga imenuje na podlagi poziva nevladnim organizacijam s področja varstva človekovih pravic. Gre za organizacije, ki delujejo v okviru Pravne mreže za varstvo demokracije, omenjeni zakon pa je - to ko je povedal Robert Golob v Odmevih - napisala prav Pravna mreža za varstvo demokracije. To pomeni, da je nekdo napisal zakon tako, da je samemu sebi namenil predstavnika v svetu RTVS.

Osnovni namen novele zakona o RTVS tako nikakor ni umakniti politiko iz odločanja na RTVS, pač pa predčasno nastaviti sebi naklonjeno vodstvo RTVS.


Upravni odbor ZNP, 10. 11. 2022

 
facebook

twitter

Aktualno

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Preberite več ...
 
Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.