Združenje novinarjev in publicistov
Poziv k profesionalnemu delu RTV Slovenija natisni
V Združenju novinarjev in publicistov že nekaj časa opažamo spopad med vlado in nekaterimi osrednjimi mediji, na čelu z RTV Slovenija. Ta spopad se je še posebej razplamtel v zadnjem času, ko RTV Slovenija kritikam vlade, njenih članov in predsedniku vlade namenja nesorazmerno veliko prostora.


RTV Slovenija pozivamo, da ravna trezno in nepristransko, v skladu z novinarskim kodeksom. S tem, ko je namreč nekritično vstopila v medijsko vojno z vlado, v velikem delu javnosti daje dokaz, da mediji v Sloveniji ne znajo in ne želijo poročati nepristransko in objektivno, kar škodi ugledu novinarskega poklica.

Nov evidenten profesionalni polom RTV Slovenija se je zgodil v četrtek, 19. 11., z oddajama pogovor predsednikom vlade in pogovor z opozicijo, ko je javna televizija v kombinaciji izvedla povsem pristranski, "konstruktiven" pogovor z opozicijo, brez enega samega kritičnega vprašanja, in na drugi strani kritičen pogovor s predsednikom vlade. Tako evidentno navijaško početje vsem na očeh najbolj škoduje prav RTV Slovenija, ki mu je s strani javnosti dana vloga neodvisnega medija. Ob tem se uredniki in voditelji, ki take oddaje pripravljajo, dejansko ne morejo ubraniti kritik, da javni medij izrabljajo v korist politične levice.

Novinarsko delo je večkrat težavno, včasih deležno tudi neupravičenih kritik, a ne glede na to od novinarjev  zahteva profesionalnost. Slednje še posebej velja za RTV Slovenija, ki ni zgolj javni medijski servis dela državljanov, pač pa vseh. Zaradi njene vloge v medijskem prostoru je njeno delo (upravičeno) še posebej pod drobnogledom javnosti.

Na drugi strani je v demokratičnem pluralnem svetu dopuščena tudi kritika medijev s strani civilne družbe. Kritično izražanje mnenja o novinarskem delu tako tudi ni pritisk na medije, ampak dopustno izrekanje mnenja, posebej ko gre za javni medij. V primerih, ko gre za očitne medijske zdrse, nekatere celo zavestno povzročene (prispevek o napadu pripadnikov SDS na Ivana Galeta na Obali, vključitev iniciatorja nasilnih protestov Anisa Ličine kot "protestnika", ki poučuje, kako morajo biti označeni novinarji, da ne bodo tepeni), pa se določeni mediji ne morejo izogniti kritiki in odgovornosti. Še najmanj pa  javna televizija.¨

Zato še enkrat poziv: ne glede na pritiske, kjer do teh prihaja, osebne simpatije in interese je treba poskrbeti za profesionalno in nepristransko obveščanje javnosti. To je namreč maksima uredniške politike, ki prevlada nad vsemi drugimi.


Upravni odbor ZNP, 20. novembra 2020

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.