Združenje novinarjev in publicistov
Izjava ZNP v zvezi s šikaniranjem novinarjev Panorame natisni

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) smo zgroženi nad pogromom in šikaniranjem, ki ga nad nekaterimi novinarji izvaja nova uprava RTV Slovenija, imenovana na podlagi spremenjenega zakona zdajšnje vladne koalicije.

Zaposlenim v oddaji Panorama, ki za leto 2024 ni bila uvrščena v programsko-produkcijski in finančni načrt, je namreč uprava izdala odredbe o napotitvi na čakanje na delo doma od 3. do 31. 1. 2024. Odredbe so nezakonite, posebej ob dejstvu, da na RTV Slovenija še naprej zaposlujejo nove ljudi, in dejstvu, da so bili na čakanje poslani zgolj novinarji Panorame, čeprav so bile z novim letom ukinjene tudi nekatere druge oddaje.

Nezakonito je tudi, da je uprava novinarjem Panorame z današnjim dneh onemogočila vstop v stavbo RTV Slovenija.

V ZNP ocenjujemo, da gre izključno za revanšizem novega vodstva, uperjen zoper novinarje, ki so na RTV Slovenija prišli ali napredovali v času prejšnje uprave. Slednjim nova uprava ne more očitati slabega dela ali neusposobljenosti, zato se zdi, da je njihov edini greh, da so morali na čakanje, zgolj to, da so na RTV Slovenija prišli ali napredovali ob nepravem času.

V ZNP bomo zaradi očitno nezakonitega početja uprave podali prijavo na delovno inšpekcijo. Hkrati vlado Roberta Goloba pozivamo, naj svoje kadre, ki jih je nastavila na RTVS s spremembo zakona o RTVS, pozove k zakonitemu delovanju. Ustavno sodišče pa pozivamo, naj se preneha izmikati in že končno odloči o ustavnosti novele zakona o RTV Slovenija, ki je omogočila trenutni pogrom nad nekaterimi novinarji RTV Slovenija.

Upravni odbor ZNP, 4. 1. 2024

 
facebook

twitter

Aktualno

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Preberite več ...
 
Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.