Združenje novinarjev in publicistov
Izjava ZNP o pritiskih na novinarje pri poročanju o aferi bulmastifi in novi družinski zakonodaji natisni
V Združenju novinarjev in publicistov protestiramo zaradi političnih pritiskov na novinarje in medije, ki so poročali o t. i. aferi bulmastifi. Po poročanju enega od medijev je kmetijski minister dr. Milan Pogačnik celo najel agencijo, ki je pritiskala na novinarje, da bi o tej zadevi čim manj poročali. Še posebej pa je problematično, da tovrstni pozivi prihajajo tudi od nekaterih ljudi s pomembnimi funkcijami v okviru novinarskega ceha.

 Pod krinko varovanja osebnega dostojanstva posameznikov ali varovanja človekovih pravic se skuša prikrivati informacije, ki so pomembne za razumevanje posameznih dogodkov. Tako so se ob omenjeni aferi pojavile ocene, da so šli določeni mediji v svojem poročanju predaleč, da bi morali celo prikriti identiteto pokojnika itd.

Še bolj bode v oči primer, kako so se nedavno na okrogli mizi, ki je potekala v okviru kampanje za sprejem novega družinskega zakonika, sogovorniki, med katerimi sta bila tudi predsednik Društva novinarjev Slovenije Grega Repovž in predsednica Častnega novinarskega razsodišča Ranka Ivelja, postavili na stališče, da pri temah, ko gre za temeljne človekove pravice, ni treba imeti nasprotnega mnenja, čeprav zakonodaje članic EU to področje urejajo različno. Če to prevedemo: tisti, ki imajo odklonilen odnos do tega zakonika oz. njegovih najspornejših členov (poroke istospolnih in možnost istospolnih parov do posvojitve otrok), naj ne dobijo svojega prostora v medijih. To pa ne pomeni nič drugega kot omejevanje javnega dialoga in izločanje drugače mislečih in postavljanje točno določenih političnih pogledov in ideoloških predpostavk za edino dopustne. Očitno tisti, ki so prejšnjega predsednika vlade obtoževali izvajanje cenzure, sedaj skušajo uvajati samocenzuro. Tovrstne tendence vodijo v zniževanje že tako ne posebej visoke ravni medijske svobode in pluralnosti. 

Združenje novinarjev in publicistov

Upravni svet

Igor Kršinar, predsednik
 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.