Združenje novinarjev in publicistov
Dejavnost združenja
Okrogla miza ZNP o začasni odredbi v zadevi Cerani vs. Dnevnik natisni

Združenje novinarjev in publicistov je 16. septembra priredilo okroglo mizo na temo: Svoboda tiska in primer Cerani vs. Dnevnik.

K razpravi smo povabili goste: odgovornega urednika Dnevnika Alija Žerdina, strokovnjaka za medijsko pravo dr. Jurija Žureja dekana Fakultete za medije, dr. Petra Laha in odgovornega urednika spletnega portala Požareport Bojana Požarja.

Posnetek Vest.si z okrogle mize si lahko ogledate tukaj .

Stališče ZNP o primeru Cerani vs. Dnevnik: ?

Preberite več ...
 
Večer ZNP v Jazz klubu Gajo natisni

V četrtek, 10. julija 2008, smo v prostorih Jazz kluba Gajo pripravili še enega od družabnih srečanj, posvečenih dogajanju v medijih: pogovor z urednikom informativnih programov TV Slovenija Rajkom Geričem. V pogovoru, ki ga je moderirala Zlata Krašovec, je Gerič predstavil temeljno poslanstvo TVS in splošno vlogo javne televizije.

Poudaril je pomen gledanosti informativnih oddaj nacionalne televizije, a opozoril, da pa program javne televizije ne sme in ne nastaja po zakonitostih rumenih medijev. Glede poročanja o kulturnih dogodkih ima Gerič pomisleke do modela, da bi bil za kulturo v informativnem programu postavljen točen časovni okvir.

Preberite več ...
 
Občni zbor v Lukovici natisni

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je na občnem zboru v Lukovici pri Domžalah spremenilo sestavo vodstva združenja in po razpravi o položaju v medijskem prostoru sprejelo izjavo, s katero opozarja na nesprejemljivo reorganizacijo v časopisnem podjetju Večer. Na tajnih volitvah za vodenje upravnega sveta sta enako število glasov dobila kandidata za predsednika Peter Jančič in Nenad Glücks.  Novega predsednika ZNP je določil žreb. Združenje bo naslednja štiri leta vodil Peter Jančič (Delo). Za člane upravnega sveta so bili izvoljeni podpredsednik Nenad Glücks (Reporter), Zlata Krašovec (Kmečki glas), Matej Makarovič (publicist) in Borut Meško (STA).

Preberite več ...
 
Ob svetovnem dnevu svobode tiska natisni

Ob svetovnem dnevu svobode tiska Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) opozarja, da v zgodovini slovenske države sicer še nikoli ni bilo toliko različnih medijev, prostor javne razprave prav tako še ni bil tako odprt, a kombinacija medijev, ki so v državni lasti (javna rtv, tiskovna agencija) in številnih komercialnih medijev v zasebni lasti, ne pomeni nujno, da bodo tisk in mediji opravljavljali vlogo, h kakršni so v demokratičnih družbah poklicani, in ne pomeni nujno, da bodo odsevali pluralno strukturo družbe.

Na področju lastništva tiskanih medijev se država sicer ni znašla v položaju, v kakršnem so nekatere nekdanje vzhodnoevropske države, kjer posamične tuje korporacije lastniško obvladujejo vse največje medije. Položaj v Sloveniji, ko praktično ves dnevni tisk (z izjemo brezplačnikov) obvladujeta dve domači družbi, je kvečjemu podoben italijanskemu in kaže, da cilj politikov v tranziciji ni bil zagotoviti pluralne medije, ampak predvsem politično nadzorovane monopole, ki oblasti ne bodo povzročali težav. Poseben problem je tudi v tem, da sta domači gospodarski družbi, ki imata v lasti največje tri časopisne hiše (Delo, Dnevnik, Večer), lastniško povezani z eno politično opcijo, kar predstavlja veliko oviro za svobodo tiska v Sloveniji. Brez pluralnega tiska namreč ne moremo govoriti o svobodi tiska. Tak sistem se je vzpostavil novinarski peticiji navkljub, oziroma - kar je še huje - novinarska peticija je sama izdelek takega sistema, saj so njeni avtorji zameglili dejansko nevarnost, ki grozi svobodi tiska. Združenje novinarjev in publicistov nasprotno, ne vidi večjih razlik pri ravnanju političnega bloka, ki je vladal v preteklosti in je tak sistem tudi ustvaril, in tistih, ki nam vladajo v zadnjih letih in razmer niso hoteli ali zmogli spremeniti. Podobno je pri medijih, ki so v javni lasti, kjer je tudi prišlo le do spremembe vpliva (ker se je zamenjala oblast), sistem pa je ostal enak. Spodbudno je vsaj, da oblast na najvišje upravne ali nadzorne službe v medijih ali v podjetjih, ki jih obvladuje, v zadnjih letih ne imenuje več ljudi iz obveščevalnih služb, ki po poreklu izhajajo iz obdobja vladavine nedemokratičnega enopartijskega sistema, ali pa nekdanjih predsednikov političnih strank.

Združenje opozarja, da že več kot desetletje novinarska skupnost ni uspešna pri kolektivnem dogovarjanju o svojem položaju, za povsem neuspešno se je izkazala novinarska stavka ob zadnjih volitvah. Slabšanje izobrazbenega, ekonomskega in socialnega položaja novinarjev in urednikov je tveganje za prihodnost slovenskega tiska. Le z znanjem in dobro organiziranostjo lahko mediji opravijo vlogo, ki jo imajo v demokratični družbi.

V tem letu bodo za novinarje in medije preizkušnja parlamentarne volitve, ob katerih se bo pokazalo, ali so servis, ki javnosti s poštenim informiranjem omogoča odločanje ali pa zgolj navijaški soakterji, na kar kažejo nekatere domneve, kako naj bi se položaj medijev v državi po zadnjih parlamentarnih volitvah drastično poslabšal. Takšne ocene so mogoče le ob hudi in za vso novinarsko skupnost nevarni izgubi spomina, kako je bilo s slovenskimi mediji v ne tako davni preteklosti.

3. maj 2008

Predsednik ZNP
Peter Jančič 

 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 Naslednja > Konec >>

Stran 1 od 4
facebook

twitter

Aktualno

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Preberite več ...
 
Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.