Združenje novinarjev in publicistov
Večer ZNP v Jazz klubu Gajo natisni

V četrtek, 10. julija 2008, smo v prostorih Jazz kluba Gajo pripravili še enega od družabnih srečanj, posvečenih dogajanju v medijih: pogovor z urednikom informativnih programov TV Slovenija Rajkom Geričem. V pogovoru, ki ga je moderirala Zlata Krašovec, je Gerič predstavil temeljno poslanstvo TVS in splošno vlogo javne televizije.

Poudaril je pomen gledanosti informativnih oddaj nacionalne televizije, a opozoril, da pa program javne televizije ne sme in ne nastaja po zakonitostih rumenih medijev. Glede poročanja o kulturnih dogodkih ima Gerič pomisleke do modela, da bi bil za kulturo v informativnem programu postavljen točen časovni okvir.

Ob tem je povedal, da preverja možnost vnovične uvedbe novinarskega komentarja v informativne oddaje, ki pa ga je težko programsko umestiti. Glede odhodov novinarjev pa je dejal, da so nekateri – razlogi so bili različni - sicer odšli, a so prišli drugi. Zelo znani novinarji, ki so danes nosilci programov v drugih medijih, pa so - je opozoril Gerič - zapustili nacionalno TV že pred začetkom njegovega mandata, pa takrat ni bilo velikih javnih polemik.

Gerič je komentiral zaplet z oddajo Vroči stol, ki naj bi bila po njegovih zagotovilih jeseni znova na sporedu, vendar šele po volitvah. Po pravilih nacionalne televizije ima vsak gost, ki pride v oddajo, pravico vedeti, s kom bo sedel v studiu, česar pa dosedanji voditelj oddaje Vladimir Vodušek po Geričevih besedah večkrat ni upošteval, zato Vodušek vročega stola več ne vodi. Ni še znano, kdo bo v prihodnje vodil to oddajo. Kljub temu je Gerič izrazil zadovoljstvo z dosedanjim Voduškovim delom, vroči stol so – po gledanosti – gledalci dobro sprejeli.

 
facebook

twitter

Aktualno

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Preberite več ...
 
Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.