Združenje novinarjev in publicistov
Večer ZNP v Jazz klubu Gajo natisni

V četrtek, 10. julija 2008, smo v prostorih Jazz kluba Gajo pripravili še enega od družabnih srečanj, posvečenih dogajanju v medijih: pogovor z urednikom informativnih programov TV Slovenija Rajkom Geričem. V pogovoru, ki ga je moderirala Zlata Krašovec, je Gerič predstavil temeljno poslanstvo TVS in splošno vlogo javne televizije.

Poudaril je pomen gledanosti informativnih oddaj nacionalne televizije, a opozoril, da pa program javne televizije ne sme in ne nastaja po zakonitostih rumenih medijev. Glede poročanja o kulturnih dogodkih ima Gerič pomisleke do modela, da bi bil za kulturo v informativnem programu postavljen točen časovni okvir.

Ob tem je povedal, da preverja možnost vnovične uvedbe novinarskega komentarja v informativne oddaje, ki pa ga je težko programsko umestiti. Glede odhodov novinarjev pa je dejal, da so nekateri – razlogi so bili različni - sicer odšli, a so prišli drugi. Zelo znani novinarji, ki so danes nosilci programov v drugih medijih, pa so - je opozoril Gerič - zapustili nacionalno TV že pred začetkom njegovega mandata, pa takrat ni bilo velikih javnih polemik.

Gerič je komentiral zaplet z oddajo Vroči stol, ki naj bi bila po njegovih zagotovilih jeseni znova na sporedu, vendar šele po volitvah. Po pravilih nacionalne televizije ima vsak gost, ki pride v oddajo, pravico vedeti, s kom bo sedel v studiu, česar pa dosedanji voditelj oddaje Vladimir Vodušek po Geričevih besedah večkrat ni upošteval, zato Vodušek vročega stola več ne vodi. Ni še znano, kdo bo v prihodnje vodil to oddajo. Kljub temu je Gerič izrazil zadovoljstvo z dosedanjim Voduškovim delom, vroči stol so – po gledanosti – gledalci dobro sprejeli.

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.