Združenje novinarjev in publicistov
Golobičeva kanalizacija natisni

„Kakšna je danes vloga nekih požarjev, reporterjev, nekih financ, kanalazacijskih medijskih projektov?“ se je spraševal prvak Zares in visokošolski minister Gregor Golobič v intervjuju za Dnevnik, 27. februarja 2010. Gre za največji napad na svobodo tiska v času Pahorjeve vlade, ki si ga je privoščil njen minister.

Letošnji Jurčičev nagrajenec Stanislav Kovač je to v Financah komentiral: „Golobičevo ožigosanje medijskih projektov Pozareport, Reporter in Finance za kanalizacijo medijev je najbolj ekscesen izraz političnega sovraštva do medijske svobode po padcu totalitarnega režima leta 1990, o katerem presenetljivo molčijo mnogi dovčerajšnji samooklicani varuhi medijske svobode.“ (http://www.finance.si/273648/Public-enemy-Sloveniji-grozi-medijski-totalitarizem/rss). Lastnik in odgovorni urednik spletnega portala Pozareport Bojan Požar je bil še ostrejši: „Govoril je o kanalizaciji medijev, ali drugače, novinarje je implicitno in nevarno primerjal s podganami, kar je, denimo, pred drugo svetovno vojno Hitler govoril Judom.“ Odgovorni urednik Reporterja Silvester Šurla pa opozarja na Golobičev poskus vnovične vzpostavitve medijskega enoumja, saj bo po prevzemu nacionalne RTV le še malo medijev v Sloveniji svobodnih. (http://www.revija-reporter.si/index.php?option=com_content&task=view&id=2860&Itemid=59)

Naslednji je očitno na vrsti Kanal A, sestrska televizija POP TV, ki sta obe v lasti družbe Pro Plus. Urednik oddaje Svet Bojan Traven je že javno spregovoril o pritiskih, ki prihajajo iz istega izvora, ki je lani ukinilo oddajo Trenja. Takrat so največji politični pritiski prihajali iz vodstva stranke Zares , kjer so zdaj najbolj nezadovoljni nad „kanalazacijo“. (I.K.)

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.