Združenje novinarjev in publicistov
Umrl Borut Meško natisni

V ljubljanskem kliničnem centru je danes umrl ustanovni član in tajnik Združenja novinarjev in publicistov Borut Meško. Svojo novinarsko kariero je začel konec osemdesetih let: najprej kot sodelavec študentskega časopisa Tribuna, nato pa je bil tri leta novinar Mladine, kjer je med drugim razkrival povojne poboje. Med drugim je delal tudi za TV Slovenija, dnevnik Republika, revijo Podjetnik, POP TV oziroma Pro Plus. Nazadnje je bil odgovorni urednik STA. 

Kot je znano, ga je novembra lani novi direktor STA Bojan Veselinovič razrešil s položaja odgovornega urednika in mu prekinil delovno razmerje. Že pred tem je moral zaradi nevzdržnih razmer v službi na daljši bolniški dopust. Prav v času, ko ga je Veselinovič odpustil, je bil na pregledih na onkološkem inštitutu in tam zvedel za hudo bolezen. Tako se je moral nekaj časa začeti zdraviti brez sredstev za preživljanje. Meško je zoper STA vložil tožbo na delovnem in socialnem sodišču, vendar žal ni dočakal konca mediacijskega postopka, ki naj bi se začel junija. (IK)

Borutu Mešku v slovo

borut_mesko

Nekrolog
20. maj 2010
Ljubljana - MMC RTV SLO

Spoznal sem te kot odgovornega urednika Slovenske tiskovne agencije, pa te kljub temu, da sva dve leti tesno sodelovala, pravzaprav sploh nisem nikoli dobro poznal.

Tako mimogrede si v pogovoru omenil svoje lepe trenutke iz bogate novinarske kariere, ko si novinarsko pot poln idealov začel na Mladini v prelomnih časih konec 80-ih. Nato si delal kot novinar nacionalne televizije, pa pri časniku Republika in spletnem portalu 24ur.com.

In na koncu na Slovenski tiskovni agenciji kot odgovorni urednik. Nisi podlegel številnim težavam, s katerimi si se soočal. Preživel si številne obtožbe, obrekovanja in laži, ki so ti jih podtikali v medijih. Nenavadno je, da si eden redkih, ki se kljub pritiskom ni uklonil in razmišljal tako, kot razmišlja večina. Takšnega kot sem te spoznal, takšen si tudi odšel. Z istimi novinarskimi načeli in željo, da demokracija, pluralizem in medijska svoboda niso le lepe besede, ampak možnost za vse in vsakogar.

Prav ironično se zdi, da se je proti tebi postopalo na način, s katerim ti sam nisi nikoli postopal proti drugim. Nobenega urednika nisi razrešil, nobenega novinarja odpustil. To ni bil tvoj način. In to je bil tvoj edini problem, da namreč nikomur nisi želel nič slabega. Če se je takrat zdelo to kot slabost, se danes kaže kot odlika, vredna posnemanja.

O svojih težavah nisi govoril. Odšel si na bolniško, pa pravzaprav nihče ni opazil, kaj se dogaja. Prepričan sem, da tudi tisti ne, ki so ti storili krivico in te kot odgovornega urednika ne le razrešili, ampak odpustili. Zgodilo se je sicer tisto, kar se ne bi smelo zgoditi.

Iz Slovenske tiskovne agencije si bil odpuščen in odšel v bolnišnico in šele takrat nam je postalo jasno, da slika ni črno bela. Da se novinarji ne razlikujemo po tem, ali smo levi ali desni, ampak predvsem po tem, ali v sočloveku vidimo človeka ali ne.

To pa je bistvo. Tvoja smrt nam je vsem lahko le v opozorilo, da se to ne sme več dogajati. Da se ljudi zaradi različnih pogledov ne sme odpuščati. Da moč, s katero razpolagajo tisti, ki vodijo podjetja, ni moč, ki jo lahko tudi zoper podrejene zlorabljajo.

In še nekaj. Da se je za novinarske ideale vredno boriti, pa četudi si sam in osamljen.

Uroš Urbanija
 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.