Združenje novinarjev in publicistov
In memoriam: Borut Meško natisni

Boruta Meška sem osebno spoznal v Združenju novinarjev in publicistov, ko je bil odgovorni urednik STA. Zbližala sva se zadnji dve leti njegovega življenja. Takrat smo imeli takratni novinarji Maga velike težave, saj je uredništvo prevzela ideološko nasprotna politična opcija. Imel je razumevanje za naš položaj in je kot odgovorni urednik največje državne agencije poskrbel, da se je naš glas slišal po Sloveniji, tudi prek meja. Kmalu za tem se je tudi sam znašel v podobnih težavah. Začela se je njegova tragična zgodba s še bolj tragičnim koncem.


Ko je položaj direktorja STA prevzel Bojan Veselinovič, na ta položaj ga je imenovala Pahorjeva vlada 26. marca lani, je začel od njega zahtevati nove delovne naloge, med  drugim je moral večkrat na dan pisati poročila o svojem delu. Zgodilo se je tudi, da je moral zaradi nezadovoljnega direktorja pisno odgovarjati celo ponoči, večkrat, trikrat med polnočjo in pol eno. In ne boste verjeli, zakaj se je moral zagovarjati - zaradi intervjuja z dr. Ljubom Sircem, ki ga je objavila STA. Po nekaj tednov trajajočem šikaniranju je moral Borut na daljši bolniški dopust in ko se je vrnil, še vedno ni imel miru. Spet je dobil nove delovne naloge, hkrati je imel resne težave z zdravjem in na koncu ga je direktor razrešil in odpustil iz krivdnih razlogov. Prav v času, ko je dobil po pošti obvestilo o prekinitvi zaposlitve, je bil na bolniškem dopustu, na preiskavah na onkološkem inštitutu. Tam je zvedel, da je zelo hudo bolan, hkrati pa je ostal brez sredstev za preživljanje. 

Zoper nekdanjega delodajalca je vložil spor na delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani, vendar se zaradi bolezni ni mogel udeležiti obravnave. Njegovemu zagovorniku se je uspelo dogovoriti za mediacijski postopek, ki pa ga žal ni dočakal, ker se naj bi začel šele junija. Dva dni pozneje je umrl v ljubljanskem kliničnem centru. Tako nikoli ne bo dočakal popravo krivice, ki mu jo je prizadejal Bojan Veselinovič. Za razliko do njega Borut Meško ni nikogar razrešil ali odpustil. Preprosto ni bil tak človek. Zato je prav nenavadno, da so novinarji na STA hladnokrvno sprejeli, da je bil odpuščen. Tega si Borut gotovo ni zaslužil.

V združenju novinarjev in publicistov bomo pogrešali poštenega človeka, dobrega prijatelja, odgovornega novinarja. Pot, ki smo jo začrtali skupaj, bomo morali nadaljevati brez njega. Še naprej bomo zavezani skupnim načelom za demokracijo, pluralizem in medijsko svobodo. Da ni pomembno, kateremu svetovnemu nazoru pripada novinar, ampak da je profesionalen in korekten do vseh. Da takšne krivice, kot jo je doživel Borut Meško, ne bi več doživel noben novinar ali urednik, zgolj zaradi drugačnega prepričanja.

Zbogom, Borut in hvala, ker si bil z nami.

IGOR KRŠINAR
 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.