Združenje novinarjev in publicistov
Izjava ZNP v primeru Blaža Kosovela natisni

Združenje novinarjev in publicistov je začudeno nad načinom prakse, ki jo je vpeljal Sindikat novinarjev Slovenije. V včerajšnji izjavi za javnost so pisali o nezakonitem ravnanju odgovornega urednika MMC RTVSLO Uroša Urbanije in ga obsodili nečesa, kar se sploh ni zgodilo. Urbanija je v zvezi s primerom svojega novinarja Blaža Kosovela v sporočilu za javnost sicer takoj zanikal navedbe sindikata, da naj bi mu odpovedal pogodbo o delu, ob tem pa navedel še zanimivo dejstvo, ki v nenavadno luč spravlja tako delo samega novinarja kot tudi Sindikata novinarjev Slovenije.


Novinar Blaž Kosovel ima očitno težave z razumevanjem, kaj je novinarstvo in kakšne so pristojnosti odgovornega urednika. Če je res, kar je zapisal odgovorni urednik, da je bil novinar pred časom planiran za pokrivanje dogodka ob odprtju bolnice Franje, nato pa se je izkazalo, da tja sploh ni šel, o tem nikogar obvestil, čez nekaj dni pa zgolj sporočil, da si je samovoljno premislil, potem se v ZNP lahko samo vprašamo, kaj tak novinar sploh še dela na javnem zavodu.


Ob številnih odpuščanjih redno zaposlenih, ki marljivo delajo vsak dan, sindikat obsodi odgovornega urednika, ker novinarja ni planiral na dan, ko si je le-ta to želel, nasprotno pa se sindikatom očitno zdi povsem sprejemljivo, da ta isti novinar samovoljno ni pokrival dogodka ob odprtju bolnice Franja, zaradi česar smo bili verjetno vsaj delno oškodovani vsi, ki plačujemo RTV prispevek.


Navsezadnje pa naj opozorimo še na eno dejstvo. Ko je direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič hudo bolnega odgovornega urednika STA Boruta Meška nezakonito vrgel na cesto, se novinarski sindikat ni oglasil niti z besedo.

 

Igor Kršinar, predsednik Združenja novinarjev in publicistov

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.