Združenje novinarjev in publicistov
Sporočilo predsednika ZNP Igorja Kršinarja predsedniku vlade Borutu Pahorju natisni

Ljubljana, 19. julija 2010

Današnjega sestanka predstavnikov novinarskih aktivov in organizacij pri Vas na temo razmer na področju medijev in priprave medijske zakonodaje se nisem udeležil, ob čemer Vas in javnost opozarjam na vaše dosedanje ignoriranje pozivov ZNP za sodelovanje pri snovanju medijske zakonodaje in vaše neukrepanje ob šikaniranju novinarjev.

 

Združenje novinarjev in publicistov Vas je že večkrat prosilo za ukrepanje zaradi nevzdržnih razmer v slovenskih medijih, a nam žal niste prisluhnili. Prvič smo se na Vas obrnili v primeru ekspertne skupine za pripravo nove medijske zakonodaje, kamor je Ministrstvo za kulturo povabilo predsednika Društva novinarjev Slovenije, ne pa tudi Združenja novinarjev in publicistov, ki ga je takrat vodil Peter Jančič. Posledica tega je, da naše združenje v postopku sprejemanja medijske zakonodaje ni imelo možnosti sodelovati in ni bilo sproti seznanjeno o osnutkih posameznih zakonov, ki zadevajo tudi novinarje, ki so člani našega združenja. Prav tako nismo bili uradno seznanjeni z osnutkom zakona o medijih, zato žal ne poznamo njegove vsebine in v okviru našega združenja nismo imeli možnosti opraviti strokovne razprave, na podlagi katere bi lahko predlagali svoje rešitve. Tudi izjava novinarskih aktivov kaže, da novinarske organizacije niso bile vključene v razpravo o novi medijski zakonodaji ter da je stanje na področju medijev v Sloveniji katastrofalno.

Stanje na področju medijev ni problematično zgolj zaradi neurejenih lastniških razmer v medijih, ampak predvsem zaradi odnosa vladajoče politike in lastnikov do novinarjev. Kot predsednik vlade ste bili z naše strani opozorjeni tudi na najbolj problematično dejanje, ki se je zgodilo v času Vaše vlade, ko je direktor STA Bojan Veselinovič iz uradno krivdnih razlogov prekinil delovno razmerje razrešenemu odgovornemu uredniku STA Borutu Mešku. V praksi je to pomenilo, da je novinar Borut Meško, medtem ko je bil na preiskavah na Onkološkem inštitutu zaradi raka, ostal brez delovnega mesta, socialnega in zdravstvenega zavarovanja. In medtem ko se je spopadal z zahrbtno boleznijo, je moral tožiti delodajalca, to je STA, agencijo v 100-odstotni državni lasti, oziroma direktorja Bojana Veselinoviča, ki ga je na ta položaj imenovala Vaša vlada 26. marca 2009. Žal je novinar prej umrl, kot bi lahko dosegel pravico na delovnem sodišču. Razmere v slovenskih medijih sicer podrobno opisujemo v naših poročilih, zato Vas vljudno vabimo, da se seznanite z letnim poročilom za leto 2009 in vmesnim poročilom za leto 2010, ki sta objavljeni na spletni strani znp.si.

V zvezi z izjavo o zahtevah novinarskih aktivov je bilo stališče ZNP naslednje: "Združenje novinarjev in publicistov meni, da je izjava novinarjev, poziv Ministrstvu za kulturo, dobro izhodišče za nadaljnjo obravnavo te kočljive pro aktivov blematike. ZNP predlaga, da se o tem opravi javna razprava med novinarji in širšo javnostjo ter da ministrstvo za kulturo pri pripravi medijske zakonodaje prisluhne vsem novinarskim organizacijam. ZNP izjave ne more podpisati, ker je čas dopustov in ne moremo zbrati kvalificirane večine ter pred tem opraviti temeljite razprave, ki je za tako pomemben korak potrebna. Ker so avtorji med sestavljanjem izjave upoštevali naše pripombe in v končni različici izjave ni zapisanega nič spornega, izjavo zato načelno podpiramo."

V upanju, da nas boste odslej vključili v pripravo medijske zakonodaje in bolje prisluhnili našim opozorilom o stanju na področju medijske svobode v Sloveniji, Vas lepo pozdravljam,
Igor Kršinar, predsednik Združenja novinarjev in publicistov

O srečanju novinarjev s predsednikom vlade 19. 7. 2010 na tej povezavi:

http://tvslovenija.si/slovenija/pahor-obljubil-upostevanje-nekaterih-novinarskih-zahtev/235027

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.