Združenje novinarjev in publicistov
ZNP zavrača predlog za ustanovitev Medijske zbornice natisni

Združenje novinarjev in publicistov zavrača predlog za ustanovitev Medijske zbornice, ker bi bila predlagana obvezna včlanitev vanjo v nasprotju s temeljno ustavno pravico do svobodnega združevanja. V nasprotju z ustavno pravico do svobode izražanja, govora in tiska je tudi predlog, da bi takšna Medijska zbornica imela javna pooblastila pri odrejanju, kdo bo smel opravljati poklic novinarja in druge medijske poklice ter kateri izdajatelji medijev bodo smeli delovati v Sloveniji. Predlog spominja na težnjo po totalitarnih časih, ko je ozka politična skupina odločala o tem, kdo je lahko opravljal poklic novinarja in kakšne medije so lahko državljani brali, poslušali ali gledali.

Za razliko od novinarskih aktivov, ko so pred tedni predstavili svojo izjavo, Sindikat novinarjev Slovenije kot uradni avtor ideje o Medijski zbornici, pred javno predstavitvijo pobude ni niti vprašal za mnenje ali morebitne pripombe Združenja novinarjev in publicistov. Namesto tega jo je predstavil na tiskovni konferenci skupaj z ministrico za kulturo Majdo Širca in ljubljanskim mestnim svetnikom Liste Zorana Jankovića Mitjo Meršolom. Slednji je tokrat nastopil v funkciji predsednika Mednarodnega medijskega centra in se kljub vstopu v politiko še vedno javno predstavlja kot novinar, čeprav novinarski kodeks nalaga, da novinar ne sme biti aktiven v politiki.

Povsem nerazumljivo je še, da si Sindikat prizadeva, da Medijsko zbornico zaukaže država z zakonom, kar je v popolnem nasprotju z javnimi zahtevami, da se politika umakne iz novinarstva. Še več, ustanovitev tovrstne Zbornice bi slovensko novinarstvo le še bolj monopoliziralo in naredilo še bolj odvisnega od političnega vpliva.

Združenje novinarjev in publicistov
Upravni svet
Igor Kršinar, predsednik

Ljubljana, 8. septembra 2010

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.