Združenje novinarjev in publicistov
ZNP obsoja napad na novinarko Ireno Herak natisni

Združenje novinarjev in publicistov izraža podporo novinarki Financ Ireni Herak, ki so jo v torek, 21. septembra 2010, med poročanjem o poplavljenih območju napadli protestniki na Barju. Herakova je spremljala dogajanje na Barju, kjer je izbruhnilo nezadovoljstvo zaradi počasnega odpravljanja posledic poplav. Zbirala je podatke in posnela nekaj fotografij, ko pa jih je odpošiljala v redakcijo, so jo obstopili trije mlajši moški in jo fizično napadli. Med zmerjanjem in udarci so ji uničili del fotografske opreme, mobilni telefon in dlančnik. Do prihoda policistov so napadalci že izginili.

V Združenju novinarjev in publicistov obsojamo vsako nasilje na novinarji, še posebej fizično obračunavanje nad našimi kolegi. Podoben fizični napad na novinarja se je zgodil junija, ko je novinar Delavske enotnosti Mirsad Begić poročal o dogajanju v podjetju Rem iz Trebnjega. Med tremi napadalci je bil celo lastnik podjetja Jože Udovič, ki je novinarja udaril v oko. Upamo, da udarci in grožnje naših kolegov ne bodo odvrnili od pogumnega in vestnega novinarskega dela.


Igor Kršinar, predsednik Združenja novinarjev in publicistov

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.