Združenje novinarjev in publicistov
ZNP obsoja politično zlorabo otrok v časopisu Dnevnik natisni

Združenje novinarjev in publicistov obsoja medijsko zlorabo četrtošolcev z osnovne šole Prule v Ljubljani v politične namene, zlasti njihovo izrekanje o kandidatih, ki nastopajo na nedeljskih lokalnih volitvah. Pri časopisu Dnevnik so namreč med otroci četrtošolci izvedli anketo, v kateri so jih spraševali o tem, kdo med kandidati za ljubljanskega župana bi se najbolje znašel kot kapitan ladje.

Absolutni zmagovalec je bil "Kapitan Zoki" oziroma sedanji ljubljanski župan Zoran Janković, za katerega se je nad 70 odstotkov otrok izreklo, da bi bil najboljši. Fantje so ga izbrali, ker je "pogumen in pameten", dekleta pa zato, ker je "prijazen in lepo oblečen". Zokija so izbrali tudi zato, ker "drži obljubo, saj je naredil stadion, kot je rekel". Na drugo mesto so otroci uvrstili kandidatko Mojco Kucler Dolinar. Medtem se "Zofka" in "Metka" otrokom zdita prestari za vodenje ladje.

Takšno manipulativno poizvedovanje, katerega rezultati so bili nato objavljeni v Dnevniku v članku z naslovom "Kapitan Zoki osvojil srca šolarjev" nekaj dni pred lokalnimi volitvami, spominja na totalitarne čase. Tudi takrat so se otroci pisno in ustno izrekali o političnih voditeljih in družbenem sistemu. Poleg tega je tovrstna groba manipulacija z otroci v nasprotju z novinarskim kodeksom, ki novinarjem nalaga posebno pozornost pri zbiranju informacij, poročanju in objavljanju fotografij ter prenašanju izjav o otrocih in mladoletnikih. Združenje novinarjev in publicistov poziva vse pristojne organe, da nemudoma ukrepajo in s tem preprečijo morebitno nadaljnje zlorabljanje otrok v politične namene.

Združenja novinarjev in publicistov

Upravni svet

Igor Kršinar, predsednik

 

Ljubljana, 7.oktobra 2010

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.