Združenje novinarjev in publicistov
Romi napadli novinarko natisni

Združenje novinarjev in publicistov ostro protestira zoper današnji fizični napad Romov v naselju Žabjak pri Novem mestu na novinarko Jerco Božič Kranjec s časnika Žurnal24 in predsednika regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike Silva Mesojedca. Slednji je najprej novinarjem na novinarski konferenci predstavil problem lastnikov zemljišč, na katerih so Romi protizakonito postavili svoja bivališča, nato pa so se odpravili še v romsko naselje v smeri ene od teh parcel.

Okoli novinarjev, ki so bili zbrani ob državni cesti skozi romsko naselje, se je v hipu zbrala nekaj deset glava skupina Romov. Najprej so na novinarje kričali in jim grozili, da ne smejo nič snemati ali fotografirati, sicer bodo razbili opremo in njih. Sledilo je pljuvanje ter fizični napad, pri katerem je ena od Rominj novinarko Jerco Božič Kranjec sunila v prsni koš, medtem pa so Mesojedca napadli celo z lopato in ga poškodovali. Na kraju dogodka je bil sicer prisoten tudi policist, vendar njegovo umirjanje napadalcev ni zaleglo.

ZNP poziva organe pregona, da čim prej odkrijejo napadalce na novinarko in predstavnika civilne iniciative ter zagotovijo svobodno opravljanje novinarskega poklica na celotnem teritoriju Republike Slovenije. (N.G.)

Ljubljana, 23. novembra 2010

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.