Združenje novinarjev in publicistov
ZNP nasprotuje zapiranju delniških knjig pred novinarji natisni

 Združenje novinarjev in publicistov protestira proti vnovičnemu poskusu zaprtja delniških knjig pred javnostjo. Finančni minister France Križanič je namreč pred kratkim po skrajšanem postopku v vladno proceduro poslal predlog za spremembo zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih, po katerem bi drastično omejil vpogled v lastništvo delniških družb. Križaničev predlog zaprtja delniških knjig je za Združenje novinarjev in publicistov nesprejemljiv. Javnost je ravno zaradi odprtih delniških knjig po zaslugi novinarjev v zadnjih letih izvedela za številne mahinacije z delnicami, za delniška parkirišča in tajkunizacijo nekaterih največjih slovenskih podjetij.

Križaničev poskus zaprtja delniških knjig gre po mnenju Združenja novinarjev in publicistov v korist tistim, ki želijo še naprej netransparentno koncentrirati kapital in skrivati lastništvo svojih delnic pred javnostjo. Združenje novinarjev in publicistov poziva vlado in državni zbor, da v imenu transparentnosti dogajanj na slovenskem kapitalskem trgu, Križaničev predlog zakona zavrne.

Združenje novinarjev in publicistov

Upravni svet

Igor Kršinar, predsednik združenja

 

Ljubljana, 30. marca 2011

 

P.S. Poziva ZNP ni objavila STA, ki je v 100-odstotni lasti države in katere direktorja je imenovala vlada Boruta Pahorja. Zakaj se je vladna tiskovna agencija odločila, da ne objavi poziva enega od registriranih novinarskih združenj, ki deluje v Sloveniji in združuje poklicne novinarje iz nekaterih medijev, tudi v STA, ni znano. Pozivu ZNP so sledile tudi nekatere stranke (SDS, SLS, Zares in SD), ki so napovedale, da spornega Križaničevega predloga ne bodo podprle.

Ljubljana, 31. marca 2011

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.