Združenje novinarjev in publicistov
Zakaj vodstvo RTV SLO ne toži države? natisni

Odbor ZNP na RTV SLO sprašuje vodstvo tega javnega zavoda, zakaj zaradi velikanskega izpada prihodka, ki ga je povzročila odhajajoča ministrica za kulturo Majda Širca, proti državi ni vložilo tožbe. Po njegovem je Majda Širca "s svojimi maščevalnimi (padec zakona o RTV), neodgovornimi in tudi nezakonitimi ravnanji povzročila RTV SLO izpad prihodkov v višini 4,9 milijona evrov". Vodstvo tudi ni problematiziralo predlog zajona o medijih, ki bi z znižanjem deleža oglaševanja na nacionalki tej še dodatno okrnilo sredstva, ugotavlja. Več kot 600 zaposlenih je junija prejelo nižje plače, ogrožen je socialni mir v RTV hiši, obetajo se tožbe, vodstvo pa molči, piše predstavnik odbora Vinko Vasle.

Generalnemu direktorju RTV SLO
Marku Filliju

Nadzornemu svetu RTV SLO
Programskemu svetu in svetnikom

Sindikatom in članom
Svetu delavcev

Združenje novinarjev in publicistov
Odbor ZNP RTV SLO
Ljubljana,  7.7.2011

Spoštovani!

V imenu Odbora ZNP RTV SLO sem se 24. junija 2011 odzval na pojasnila Cvetke Žirovnik, pomočnice generalnega direktorja za pravne in kadrovske zadeve, ki jih je podala v imenu »strokovnih služb« in ki so z vidika resničnosti in dejanskosti zelo vprašljiva in skušajo prikriti pravo odgovornost konkretnih oseb za to, da je več kot 600 zaposlenih junija prejelo nižje plače. Ker bo to v prihodnje za seboj brez dvoma potegnilo tudi poračun preveč izplačanih in nepravilno obračunanih plač, kot trdi vodstvo, pa to pomeni, da bo – če milo zapišemo – socialni mir v hiši precej ogrožen. Kot vemo zaradi tega RTV tudi tožbam ne bo ubežala. Žal pa ugotavljamo, da nam vodstvo na ta dopis ni odgovorilo, saj smo v njem med drugim zapisali in pričakovali tudi konkreten odgovor (citiramo):

»Zato odgovorne na RTV SLO še enkrat pozivamo, da zaradi vsega tega vendarle ugotovijo subjektivno odgovornost, saj so napake, če se milo izrazimo, prizadele veliko število zaposlenih. Še posebej je to potrebno, ker imajo prizadeti vendarle možnost, da zaradi šlamparije, ki je niso sami zakrivili, poiščejo sodno zadoščenje. Le-to pa bi znalo RTV še dodatno obremeniti – tako na ugledu kot tudi finančno.«

Žal v tej zvezi po našem prepričanju ničesar niso storili niti sindikati na RTV, razen koordinacije novinarskih sindikatov, ki se je s posebnim dopisom obrnila na nadzorni svet, pa tudi svet delavcev ni pokazal potrebnega interesa (ali vsaj njegovo vodstvo), da se ustrezno ukrepa proti dejanskim krivcev za vse to.

Med drugim pa smo zdaj presenečeno lahko prebrali, da ministrstvo za kulturo in odhajajoča ministrica Majda Širca meni, da bo prihranek pri stroških v višini okrog 300.000 evrov na leto prinesla tudi odprava napak pri prevedbi plač. To je odgovor zdaj že bivše ministrice, ki naj bi po svojih pristojnostih in funkciji odgovorno skrbela tudi za javni zavod RTV SLO kot pomembno kulturno institucijo, kot je rada poudarjala in ki jo je sicer sama namerno slabšalno imenovala javna hiša! To je bil tudi njen cinični odgovor na predlog vodstva RTV SLO, da naj se RTV prispevek poviša za 1 EUR.

Ministrica v odstopu je predlog zavrnila (okrnjena vlada tudi), čeprav je v preteklosti s svojimi maščevalnimi (padec zakona o RTV), neodgovornimi in tudi nezakonitimi ravnanji povzročila RTV SLO izpad prihodkov v višini 4,9 milijona evrov. Zato smo bili začudeni tudi ob podatku generalnega direktorja Marka Fillija na zadnji seji programskega sveta, da RTV posluje pozitivno, čeprav naj bi bila izguba RTV vključno s »prispevkom« bivše ministrice za kulturo Majde Širca že več kot 8 (osem) milijonov evrov.

Prav tako nas čudi in skrbi, ker vodstvo zavoda RTV zaradi omenjenega velikanskega izpada prihodka, ki ga je povzročila Majda Širca, proti državi ni vložilo tožbe, kar bi zaradi zavarovanja poslovne stabilnosti javnega zavoda po našem mnenju moralo storiti. Kolikor vemo je vodstvo RTV zgolj in brez uspeha pozvalo vlado, da naj omenjeni izpad prihodkov zavodu povrne, z nekakšnim vprašanjem pa naj bi se obrnilo tudi na ustavno sodišče. Edina prava in pravilna pot v tej zadevi pa bi po našem prepričanju bila sodna, saj ministrstvo za kulturo in vlada nimata nobenega argumenta, s katerim bi lahko prerekala upravičeno zahtevo RTV SLO po povrnitvi okrog 4,9 milijona evrov.

Prav tako nikjer nismo zasledili, da bi vodstvo RTV SLO vendarle javno problematiziralo nekatera določila predlaganega zakona o medijih, ki RTV SLO tudi jemlje prihodek. Pri tem mislimo na  zniževanje deleža od oglaševanja na RTV, saj na javni predstavitvi mnenj o tem zakonu tega s strani vodstva ni bilo zaslediti. Da o tem, da bo zavod RTV ob pomemben del prihodkov zaradi spremembe zakona o radiodifuziji, ki v predlogu zahteva, da se komercialni ponudniki TV programov morajo preseliti z javnega na komercialni multipleks, ki je v rokah tuje družbe.

Slišati je celo, da je pri tem komercialnem multipleksu v zakulisju prišlo do nenavadnih dogovarjanj države (ministrstva, ki ga je vodil prvak Zaresa Gregor Golobič) v korist komercialnemu in na škodo javnega multipleksa. V pripravi pa je po naših informacijah bil tudi zakon o nekakšni »nacionalizaciji« oziroma o podržavljenju Oddajnikov in zvez, ki bi jih kasneje po nekakšnem prehodnem obdobju bilo mogoče tudi olastniniti. Tudi ni jasno, v kakšni fazi je ta nespodoben predlog, ki poleg vsega tako rekoč ruši temelje zavoda RTV!

Vse to so razlogi, ki morajo tako sedanje vodstvo RTV kot tudi vse zaposlene zelo skrbeti; pa tudi javnost, saj gre v ozadju očitno za poskuse popolne in namerne razgradnje sedanjega javnega zavoda! Seveda bi ob borbi proti vsem tem in podobnim anomalijam in uničevanju RTV bila izjemnega pomena tudi konkretna podpora in vloga sveta delavcev in vseh hišnih sindikatov in njihove prepotrebne javne aktivnosti, a žal v odboru ZNP RTV tega občutka nimamo. Zagotovo ima pri odpravljanju vseh teh težav in velikih problemov, s katerimi se sooča RTV, pomembno in odgovorno nalogo tudi nadzorni svet, zato ta dopis pošiljamo tudi na ta organ! Žal pa nismo seznanjeni, kako nadzorni svet v skladu z zakonom in svojimi pooblastili razrešuje omenjene probleme.

Spoštovani, hvala ker ste nam prisluhnili, naše pisanje pa jemljite kot poskus in prispevek h konstruktivnemu in bolj učinkovitemu razreševanju nakopičenih težav in problemov RTV. To ni zgolj v interesu zaposlenih, ampak tudi javnosti v imenu katere vodstvo RTV upravlja s to hišo.

Lep pozdrav!

V imenu Odbora ZNP RTV SLO
Vinko Vasle

 
facebook

twitter

Aktualno

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Preberite več ...
 
Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.