Združenje novinarjev in publicistov
Kdo odloča na ministrstvu za kulturo? natisni
Ljubljana, 19.03.2009 - Združenje novinarjev in publicistov izraža začudenje nad ravnanjem ministrice za kulturo Majde Širca ob izbiranju novega generalnega direktorja direktorata za medije na ministrstvu za kulturo. Sodeč po izjavah izbranega kandidata za ta položaj Marka Crnkoviča, ga ministrica Širca ni predlagala v postopek imenovanja zaradi odklonilnega mnenja t.i. civilne družbe in strokovne javnosti. To samo po sebi ne bi bilo sporno, če bi bili ti postopki sodelovanja civilne družbe javni, predpisani v zakonodaji in bi nediskriminatorno zajeli vse civilnodružbene organizacije in strokovno javnost na področju medijev. Če ministrica ne bi vabila le tistih, za katere je javno znano, da so ji politično zelo blizu.

Združenje novinarjev in publicistov je organizacija, ki združuje strokovnjake, raziskovalce medijev in medijske profesionalce na različnih področjih medijskega ustvarjanja. Čudi nas, da v proces izbire direktorja direktorata za medije nismo bili vključeni na enakopraven način, kot so očitno nekatere druge organizacije in društva, ki jim je ministrica - kot je razbrati iz izjav zavrnjenega kandidata Marka Crnkoviča - v postopku prijazno omogočila celo uveljavitev veta na njeno lastno izbiro. Niti v uradnem listu niti v katerem od medijev nismo zasledili javnega poziva ministrstva za kulturo, da lahko kot strokovna in poklicna organizacija na področju medijev sodelujemo pri izbiri kandidatov za generalnega direktorja direktorata za medije s svojim odklonilnim ali pritrdilnim mnenjem. Pričakujemo, da bo ministrica v nadaljnjih postopkih pri imenovanju direktorja enakopravno upoštevala tudi stališča Združenja novinarjev in publicistov ter drugih strokovnih in civilnodružbenih organizacij glede posameznih kandidatov za generalnega direktorja direktorata za medije, ki jih je doslej iz tega procesa diskriminatorno izključila.

Prav tako smo v ZNP neprijetno presenečeni, ker ministrica Združenja ni povabila v ekspertno skupino za pripravo sprememb medijske zakonodaje na ministrstvu za kulturo, v katerega je med drugimi vključen tudi predstavnik Društva novinarjev Grega Repovž. To razumemo kot nov poskus nesprejemljive izločitve določenega dela strokovnih organizacij na področju medijev iz javne razprave. Pričakujemo, da bo ministrica spremenila svojo prakso in k sodelovanju povabila ne samo določene interesne skupine, ki so ministrici politično blizu, temveč vse civilnodružbene organizacije, ki strokovno in profesionalno delujejo na področju medijev.

Upravni svet ZNP
 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.