Združenje novinarjev in publicistov
Novinarji kandidirajo za SD, LDS in Zares natisni

Ljubljana, 10.4.2009 - Evropske volitve bodo zaznamovali novinarji, ki množično kandidirajo za stranke. Za SD kandidira dopisnica RTV iz Bruslja Tanja Fajon, za LDS dopisnica RTV iz Trsta Mirjam Muženič, za Zares pa nekdanja urednica Jane Bernarda Jeklin.

Ker je kandidatov na evropskih volitvah bistveno manj kot na parlamentarnih ali lokalnih, je število poskusov prehajanj novinarjev v strankarske vrste rekordno. Kandidatura Fajonove je nekoliko nerodna za javno RTV. Javnost bo namreč težko verjela, da novinarka, ki je še včeraj poročala o ravnanju vseh slovenskih evroposlancev, ravnala nepristransko in pošteno, če danes nenadoma kandidira za eno od teh strank. Povezave pa niso nove. Za LDS je bila na prejšnjih volitvah novinarka Mojca Drčar Murko izvoljena za evropsko poslanko. Med poslanci v slovenskem parlamentu pa je tudi nekaj nekdanjih novinarjev: Miro Petek (SDS), Roberto Battelli (narodnosti)... Med bolj znanimi novinarji, ki so lani kandidirali, a niso bili izvoljeni za poslance, je nekdanji odgovorni urednik Dela (zdaj upokojenec in mestni svetnik) Mitja Meršol.  
 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.