ZNP obsoja napad Mirana Ališića na Jadranko Rebernik in pozive k pogromu nad drugače mislečimi novinarji in mediji natisni

V Združenju novinarjev in publicistov ostro obsojamo zapis Mirana Ališića na portalu Fokuspokus, ki se širi in poobjavlja po družbenih omrežjih. V sicer plačljivem članku se naslov glasi "Zakaj nismo Jadranke Rebernik takrat v Egiptu zamenjali za čredo kamel!" Gre za nizkoten napad na odgovorno urednico informativnega programa TV Slovenija z namenom ponižanja in zaničevanja.

Takšno obračunavanje je nevzdržno in presega meje dovoljenega. Avtor članka očitno ne premore resne in argumentirane kritike. Še posebej je nesprejemljivo, ker je na tako mizeren način obračunal z žensko in tako izpostavil svoj odnos do šibkejšega spola, ki ga očitno primerja z vrednostjo kamel. Ob tem pozivamo ostala novinarska združenja, civilno družbo in politiko, da se na zapis ostro odzovejo, sicer bodo taka obračunavanja postala družbeno sprejeta.

Zaničevanje drugače mislečih novinarjev, pogromaško pozivanje, da morajo posamezni novinarji izgubiti službo na RTV Slovenija, se je s strani nekaterih političnih aktivistov med novinarji okrepilo takoj po volitvah, saj zmago levih strank očitno razumejo tudi kot svojo zmago in priložnost za obračun s tistimi, ki jim niso po volji. Tak izpad, nevreden kogar koli, ki deluje v pluralni družbi, sta si privoščila novinarja Dela Ali Žerdin in Janez Markeš s tem, ko sta pozivala, da morata službe na javni televiziji izgubiti Jadranka Rebernik in Jože Možina. Take nazadnjaške in totalitarne mentalitete med novinarskimi kolegi ne pomnimo. ZNP ocenjuje, da se vzpostavljajo resne grožnje za še dodatno ožanje že tako neuravnoteženega medijskega prostora na način, da bi zatrli še tiste medije in novinarje, ki si zavzemajo za več pluralnosti v slovenskem medijskem prostoru.

Upravni odbor, 14. 5. 2022

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje

Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.