Združenje novinarjev in publicistov
Izjava ZNP o odstopu RTVS od pregona Svetlane Makarovič natisni
Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) z ogorčenjem in razočaranjem dojema odločitev vodstva RTV Slovenija, da odstopa od pregona zoper Svetlano Makarovič zaradi njenih ekstremno sovražnih in vulgarnih izjav o novinarju Jožetu Možini na političnem shodu. Svetlana Makarovič je v zadnjem času v svojih javnih nastopih pogosto delovala izključevalno in sovražno proti tistim, ki ne delijo njenega ideološkega koncepta; na enem od "kolesarskih mitingov" tudi do novinarja TV Slovenija in podpredsednika ZNP Jožeta Možine. Nastopila je kot politična aktivistka. Ogled posnetka jasno dokazuje, da ne gre niti za senco satire, ampak za politični napad na novinarja v vzdušju ščuvanja in linča – tak je bil tudi odziv zbrane množice.

Ker je Makarovičeva Možino napadla zaradi njegovega dela, konkretno zaradi oddaj Utrip in Pričevalci, je s tem delovala tudi proti našemu največjemu kulturnemu zavodu in novinarjem na sploh. Potezo, da novo vodstvo RTV odstopi od tožbe proti njej, gre razumeti v duhu strinjanja in odobravanja izrečenih žaljivk in poziva k linču. Končno nismo zaznali, da bi se vodstvo RTV ogradilo od teh izjav in jih jasno obsodilo, kot je bila to praksa v drugih, veliko manj hujskaških primerih. S tem je RTV padla na izpitu zavzemanja za novinarsko in uredniško avtonomijo in se nevarno približala nasprotnemu – promociji tega skrajnega političnega napada s tem, da v svojih programih nekritično gosti Svetlano Makarovič.

Številna vabila Makarovičevi k sodelovanju v programih RTV omenjeno prepričanje le potrjujejo. Svetlana Makarovič je bila v času aktivističnih protestov jasno deklarirana kot politična aktivistka in velika podpornica tistih, ki so danes na čelu zavoda. Ugotavljamo, da ni toliko težava v njej, kot v tistih, ki njena stališča odobravajo, izpostavljajo ter tako promovirajo.

S svojo potezo je tako RTVS javno obrnila hrbet napadenemu novinarju in se postavila na stran ideološkega vulgarizma, s tem pa demokratični javnosti poslala napačno sporočilo. ZNP vidi v tem nov korak na poti v pogubo javnega servisa, ki ne zmore nazorsko uravnoteženega odnosa niti na točki obrambe svojega zaposlenega, ki je bil brutalno politično napaden. Dogajanje bomo spremljali in o tem obveščali evropska združenja, ki spremljajo napade na medije.

Upravni odbor ZNP, 27. junija 2024

 
facebook

twitter

Aktualno

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Preberite več ...
 
Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.