Združenje novinarjev in publicistov
Odgovor družbe Telekom natisni

2. maja 2024 smo na spletni strani objavili izjavo za javnost, povezano s svetovnim dnevom svobode medijev. 27. maja 2024 smo z zvezi s izjavo prejeli dopis Telekoma Slovenije, ki ga objavljamo v nadaljevanju:

alt


Odgovor ZNP: V zvezi z navedbami Telekoma, da nadzorni svet družbe ni odločal ter ni imel nobene vloge pri imenovanju odgovornega urednika portala Siol, ki ga upravlja podjetje TSmedia, pojasnjujemo, da je bil zapis o tem, da je vlada preko svojih nadzornikov v Telekomu zamenjala odgovornega urednika Siola, napisan preveč pavšalno, zaradi česar se Telekomu in njegovim nadzornikom opravičujemo.

Zapis bi se moral bolj pravilno glasiti: "Septembra 2022 je skupščina Telekoma na predlog Slovenskega državnega holdinga, ki je v državni lasti, razrešila štiri nadzornike Telekoma in imenovala nove. Tako spremenjeni nadzorni svet je nato 22. oktobra 2022 za direktorico TS Medie imenoval članico uprave Telekoma Irmo Gubanec. Tri tedne pozneje je ta razrešila odgovornega urednika Siola Petra Jančiča in na njegovo mesto imenovala novega urednika Mihaela Šuštaršiča."


V zvezi z navedbami Telekoma, da je neresnična navedba, da je novi urednik po prevzemu funkcije izbrisal nekatere prispevke, ki so bili kritični do aktualne vlade in predsednika vlade, pa pojasnjujemo, naslednje:

Novi urednik je zbrisal prispevka "Posilstva in droge afere radiator" (objavljenega 27. avgusta 2022) in "Le prijateljstvo novinarja RTVS z vladnim funkcionarjem ali prikrit konflikt interesov?" (objavljen 28. avgusta 2022). Oba prispevka sta kritična do vlade in njenih članov, kar je bil po oceni ZNP med drugim razlog za izbris. V obeh prispevkih namreč po oceni ZNP ni bilo nič takega, kar bi bilo sporno s stališča novinarskega kodeksa. Pri tem poudarjamo, da ZNP pri podajanju svojih ocen v ničemer ni vezan na ugotovitve častnega razsodišča drugega društva (v tem primeru Društva novinarjev Slovenije) in njegov kodeks, na kar v dopisu napeljuje družba Telekom. Zavezano je le ugotovitvam lastnega častnega razsodišča in lastnemu kodeksu ter mednarodnemu kodeksu novinarjev.

Prav tako v novinarstvu velja pravilo, da se celotnih prispevkov za nazaj ne briše. V kolikor je z njimi kar koli narobe, lahko prizadeti uveljavljajo pravico do popravka. V kolikor se jih zaradi kakšnih izrednih razlogov vseeno zbriše, pa je treba na to bralce jasno opozoriti in navesti razloge za umik. O umiku mora biti obveščen tudi avtor. Nič od tega v omenjenih dveh primerih pred izbrisom ni bilo narejenega.


Združenje novinarjev in publicistov, 3. junij 2024

 
facebook

twitter

Aktualno

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Preberite več ...
 
Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.