Združenje novinarjev in publicistov
Nezdružljivost funkcij v primeru Muženič natisni

Združenje novinarjev in publicistov zavrača javni poziv Društva novinarjev Slovenije (DNS) in Sindikata novinarjev, v katerem ta od generalnega direktorja RTV Slovenija Antona Guzeja zahtevata, da novinarki Mirjam Muženič zagotovi vrnitev na delovno mesto dopisnice iz Trsta. Kot je znano, je Muženičeva kandidirala na listi ene od političnih strank za evropsko poslanko, vendar ni bila izvoljena, zdaj pa želi v okviru informativnega programa še naprej poročati tudi o slovenski notranji in zamejski politiki ter odnosih med njima.

Trditve Društva novinarjev in Sindikata novinarjev, da gre v primeru novinarke Muženičeve za kršenje njenih ustavnih in osebnostnih pravic, nikakor niso utemeljene. Prav strogo ločevanje oziroma preprečevanje kopičenja in podvajanja etično nezdružljivih funkcij, ki niso v skladu z ustavno vlogo tiska in elektronskih medijev, so osnovne značilnosti profesionalnega novinarstva v parlamentarnih ustavnih ureditvah. V tem smislu si profesionalne novinarske organizacije prizadevajo za odpravljanje vseh dvomov v delo novinarjev in javnih občil kot nepristranskih virov informiranja in oblikovanja javnega mnenja. Profesionalni novinarski kodeksi v teh deželah načelo ločevanja poklicnega novinarskega dela z delom v političnih strankah še posebej poudarjajo.

V primeru Nemčije denimo veljajo smernice Medijskega kodeksa (Pressekodex Richtlinien), v skladu s katerimi novinarji in izdajatelji medijev ne morejo opravljati dejavnosti, zaradi katerih bi bila verodostojnost medija, za katerega delajo, vprašljiva. V skladu s temi smernicami funkcija poklicnega novinarja ni združljiva z delom v vladnih in drugih oblastnih organih, političnih strankah in tudi v gospodarskih družbah. Nemški medijski kodeks predvideva, da vsi udeleženci dosledno upoštevajo ločitev teh funkcij. V nasprotnem primeru novinarji in izdajatelji medijev škodijo ugledu novinarstva in lastnega medija, ki je zavezan načelu posredovanja verodostojnih in nepristranskih informacij.

Ta prizadevanja bi še posebej morala biti cilj novinarskih organizacij in medijskih hiš v Sloveniji, če želijo opravljati vlogo, zaradi katere so bila ustanovljena, ne pa ravno nasprotno - z aktivnim podpiranjem nezdružljivosti novinarskega dela s strankarskim delovanjem, kar je z vidika profesionalne novinarske etike izjemno škodljivo za ugled novinarskega poklica.

Tudi etični kodeks ameriškega Združenja profesionalnih novinarjev (SPJ) - po katerem se je pri oblikovanju svojega kodeksa zgledovalo tudi Društvo novinarjev Slovenije - določa, da se mora novinar izogibati konfliktom interesov, tako dejanskim kot tudi navideznim ("avoid conflicts of interest, real or perceived"), med drugim se mora izogibati tudi politični vpletenosti ("shun political involvement"). Novinarka Muženičeva se namreč s kandidaturo za evropsko poslanko ni le vpletla v politiko, ampak je postala njena izpostavljena akterka.

Združenje novinarjev in publicistov ob tem opozarja tudi na dosedanjo prakso na nacionalni RTV, ko novinarji, ki so se aktivno udejstvovali v politiki, nekaj časa niso mogli poročati o politiki. Zaskrbljujoče je, da Društvo novinarjev Slovenija in njegov sindikat s svojim pozivom skušata znižati standarde, ki so se na RTV uveljavili že leta 1996, ko so novinarji - kljub želji nekdanjih poslancev, ki so izstopili iz novinarstva - preprečili, da bi se v informativni program vrnili novinarji, ki so se odločili za vstop v politiko.

V kolikor bi omenjena novinarka še naprej ostala na dosedanjem delovnem mestu, bi šlo za konflikt interesov in grobo kršenje etičnega kodeksa profesionalnih novinarjev, hkrati pa bi nakazovalo, da je aktivno strankarsko udejstvovanje zaposlenih novinarjev sprejemljivo za javni zavod RTV Slovenija. Združenje novinarjev in publicistov zato predlaga vodstvu RTV, da novinarki Muženičevi za določeno časovno obdobje ponudi zaposlitev na delovnem mestu, kjer ne bo prihajalo do konflikta interesov, povezanega z njenim delom v informativnem programu in delovanjem v okviru ene izmed političnih strank.

Upravni svet Združenja novinarjev in publicistov

___________________________________________________________________ 

Poziv Društva novinarjev Slovenije in Sindikata novinarjev, po poročanju STA:

Sindikat in društvo novinarjev od Guzeja zahtevata, naj Muženičevi omogoči delo

Ljubljana, 24. junija 2009 - Sindikat novinarjev Slovenije (SNS) in Društvo novinarjev Slovenije (DNS) sta danes "obsodila protiustavni in nezakoniti poklicni linč novinarke Mirjam Muženič". Od generalnega direktorja RTV Slovenije Antona Guzeja tudi zahtevata, da tržaški dopisnici RTVS Muženičevi, "v skladu z njeno pogodbo o zaposlitvi, nemudoma omogoči opravljanje dela".

SNS in DNS sta v javnem pozivu Guzeju in v sporočilu za javnost od generalnega direktorja tudi zahtevala, naj poskrbi za spoštovanje zakonitosti in notranjih poklicnih pravil, ki veljajo na javni radioteleviziji. "Od trenutka, ko je Mirjam Muženič kandidirala za evropski parlament, jo je vodstvo poklicno diskreditiralo, ne da bi ji bilo v konkretnih primerih dokazano, da je kakorkoli prekršila poklicne standarde in notranji poklicni red javne RTV," so prepričani v sindikatu in društvu.

Kot so zapisali, je "za poklicni linč zadostovalo že samo dejstvo kandidature na evropskih volitvah. Potem, ko je o svoji nameri obvestila odgovorne, ji je neposredno nadrejeni urednik 26. marca sporočil, da ne sme več voditi in urejati oddaj ali pripravljati avtorskih prispevkov".

Novinarka je ugovarjala, saj njena kandidatura še ni bila vložena, zatrjujejo v SNS in DNS in dodajajo, da je 30. marca odgovorni urednik informativnih programov TV Slovenija Rajko Gerič novinarko z odredbo izločil iz informativnih programov TV Slovenija.

"Čeprav notranja poklicna merila izrecno določajo, da delavec RTV Slovenija ne sme nastopati pred kamerami ali za mikrofoni programov RTV Slovenija oziroma opravljati uredniškega, novinarskega ali napovedovalskega dela samo v zakonsko določenem času volilne kampanje, torej šele od 8. maja," poudarjata obe novinarski združenji.

"Še preden bi omejitev lahko uveljavili po notranjih pravilih, je 21. aprila novinarka prejela še nekakšen sklep skupne komisije za dopisniško mrežo RTVS v tujini, ki je prepoved dela razširil še s sklicevanjem na zunanji pravni red," pojasnjujeta SNS in DNS.

Kot dodajata, po navedbah komisije novinarka zaradi aktivnega sodelovanja v politiki ne more več zagotoviti uzakonjenega spoštovanja načela politične neodvisnosti in avtonomnosti novinarja, "zato več ne izpolnjuje pogojev za nepristransko in objektivno opravljanje svojega dela v uredništvu informativnega programa RTV Slovenija".

Novinarki, poudarjajo v združenjih, so odrekli vsako možnost dokazovanja, da pri svojem poklicnem delu ni prekršila omenjenih načel, "in jo brez možnosti obrambe inkvizicijsko obsodili ter poklicno diskreditirali samo zato, ker je kandidirala na volitvah". Odredba in citirani sklep komisije za dopisniško mrežo sta po mnenju obeh novinarskih združenj v nasprotju tudi z vsebino poklicnih meril RTV Slovenija, medijskih zakonov in zakona o delovnih razmerjih.

V SNS in DNS ocenjujejo, da ravnanje poslovnega in programskega vodstva pomeni protiustavni poseg v delovne in osebnostne pravice novinarke, njeno diskriminacijo in z zakonom prepovedano trpinčenje na delovnem mestu.

Kot je znano, je bila Muženičeva kandidatka LDS na letošnjih volitvah v Evropski parlament.

 

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.