Združenje novinarjev in publicistov
Mnenje ZNP o obsodb Vladimirja Voduška natisni

Objavljamo mnenje člana ZNP Igorja Kršinarja o zadevi Vodušek, ki se mu pridružuje tudi upravni odbor ZNP.

"Pri obsodbi je najbolj sporna sankcija enoletne prepovedi novinarskega poklica. Takšna sankcija je nenavadna in tudi ustavno sporna. V času interneta namreč ne obstajajo zgolj mediji, ampak tudi blogi in drugi portali, njihovi pisci pa niso nujno novinarji.

Portali tudi niso nujno vpisani v razvid medijev, novinarji pa nimamo licenc za opravljanje svojega dela kot npr. zdravniki. Iz sodbe izhaja, da se obsojeni novinar ne bi smel zaposliti kot novinar pri nekem mediju, ostaja pa vprašanje, ali bi lahko še naprej pisal bloge oziroma komentarje na portalu. Te pravice mu namreč nihče ne more odvzeti, saj gre za ustavno pravico do svobode javnega izražanja. Te ustavne pravice mu ne more odvzeti niti nobena sodba, zato bi jo lahko obsojeni novinar izpodbijal na ustavnem sodišču ali ESČP. Tudi zato je takšna sodba neizvršljiva.

Dodaten problem je poskus discipliniranja novinarjev in v tem se strinjam z dr. Markom Milosavljevićem, da lahko takšne sodbe privedejo do zelo močne cenzure in poskusov samocenzure. Ni mi znano, da bi bila kdaj Sloveniji sodišče nekomu prepovedalo opravljanje novinarskega poklica, prav tako mi ni znano, da bi se to zgodilo v Evropi."

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.