Združenje novinarjev in publicistov
ZNP poziva vodstvo RTV Slovenija, naj ne posega v svobodo tiska natisni

Prepoved oglasa za tednik Reporter, ki bi moral biti ta teden predvajan na TV Slovenija, je groba kršitev svobode tiska. Vodstvo RTV Slovenija je oglas prepovedalo z obrazložitvijo, da ni primeren, češ da v oglasih ne smejo biti omenjeni kandidati za lokalne volitve. Besedilo oglasa se je glasilo: »V novem Reporterju o ozadju vročega političnega spopada za funkcijo župana Ljubljane.

«Torej v njem ni bil z imenom in priimkom omenjen noben kandidat na lokalnih volitvah. Kaj je bil konkretno vzrok za prepoved oglasa, na RTV Slovenija sploh niso obrazložili. Lahko zgolj domnevamo, da je bila zanje sporna naslovnica revije, na kateri sta bili fotografiji tekmecev za funkcijo župana Ljubljane- Zoran Janković in Anže Logar. Noben interni akt javnega zavoda RTV ne določa, kdo sme biti na naslovnicah revij, ki jih oglašujejo, in kdo ne. To bi bilo v nasprotju z ustavno kategorijo svobode tiska.

Gre torej za nezaslišano cenzuro pod vodstvom generalnega direktorja Igorja Kadunca, izvajalka pa je Natalija Gorščak, trenutna v. d. direktorice TV Slovenija. Združenje novinarjev in publicistov poziva vodstvo javnega zavoda RTV Slovenija, naj v bodoče na noben način več ne posega v svobodo tiska, kar se je v preteklosti že večkrat zgodilo ravno v primeru oglasov za tednik Reporter. Če bo nadaljevalo s to cenzorsko prakso, naj se ne čudi vse številnejšim zahtevam po odpravi plačevanja RTV prispevka, saj javni zavod ne izpolnjuje svojih zakonsko določenih obvez.

Upravni odbor, 26. 10. 2018

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.