Odbor ZNP pri Reporterju protestira zoper politične pritiske iz SDS natisni

Odbor ZNP pri tedniku Reporter zavrača politične pritiske predsednika SDS Janeza Janše in stranke SDS na tednik Reporter. V zadnjem obdobju Janša po spletnem družbenem omrežju objavlja neresnice, s katerimi skuša diskreditirati novinarje Reporterja. Večkrat je celo že pozval naročnike, naj odpovejo naročnino na to revijo. Enako so tokrat po omrežju Twitter storili tudi pri podmladku SDS.

Vsak politik ali stranka se lahko odzoveta na poročanje medija, če menita, da določene vsebine ne ustrezajo resnici ali njihovim nazorom. To je legitimno. Z vidika svobode tiska in novinarske neodvisnosti pa je povsem nesprejemljivo, če skušajo politiki in strankarske organizacije s svojimi javnimi pozivi kupcem poslovno škoditi posameznemu časniku. Odbor ZNP pri tedniku Reporter takšno prakso obsoja in pričakuje, da se vsi politiki držijo osnovnih demokratičnih standardov.

Odbor ZNP pri tedniku Reporter (24. 4. 2019)

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje

Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.