Združenje novinarjev in publicistov
Izjava ZNP v zvezi z razkritjem novinarskega vira natisni

Spletni portal Požareport je nedavno poročal, da naj bi novinarji oddaje Preverjeno na POP TV njenemu delodajalcu razkrili osebo, ki jim je želela posredovati informacije o nepravilnostih pri zaračunavanju helikopterskih prevozov ZZZS, ki jih opravi Slovenska vojska. Oseba naj bi novinarje kontaktirala preko messengerja in jih povprašala, ali bi jih zanimala zgodba, povezana z nepravilnostmi pri zaračunavanju helikopterskih prevozov. Pri tem naj bi se tudi predstavila in navedla, da je zaposlena v UKC Ljubljana. Uro zatem naj bi do nje prišel vodja korporativne varnosti na UKC Ljubljana Matjaž Tavčar, ji prinesel kopijo dopisa, poslanega oddaji Preverjeno, in povedal, da je to dobil od vodje službe za stike z javnostmi na UKC Ljubljana Jureta Brankoviča, sicer nekdanjega novinarja POP TV.

Iz podatkov, ki jih je do zdaj predstavil Požareport, je mogoče utemeljeno sklepati, da so novinarji oddaje Preverjeno informacije o osebi, ki jih je želela seznaniti z nepravilnostmi pri zaračunavanju helikopterskih prevozov Slovenske vojske, neupravičeno posredovali Brankoviču. Slednje je v dopisu, ki ga je po objavi poslal portalu, posredno priznal tudi Brankovič sam. Zapisal je namreč, da tisti, ki poznajo osebo, ki je želela novinarjem posredovati podatke o zaračunavanju helikopterskih prevozov, v UKC Ljubljana ob njenih "javnih in drugih zapisih pred objavo dosledno preverijo, ali gre za resnične navedbe in uradno stališče organizacije". Brankovič je torej posredno priznal, da so ga novinarji oddaje seznanili z dopisom "žvižgača", pri tem pa mu tudi razkrili njegovo ime in priimek, saj ga v dopisu navaja tudi sam.

Takšno ravnanje novinarjev oddaje Preverjeno je nesprejemljivo. Z novinarskega stališča je podatke o osebi, ki ti je pripravljena zaupati določene informacije, nedopustno posredovati tretji osebi, kaj šele njenemu delodajalcu. Pri tem posredno pojasnjevanje Brankoviča, da naj bi novinarji na UKC Ljubljana preverjali, ali gre za osebno stališče žvižgača ali uradno stališče UKC, ne zdrži. UKC Ljubljana namreč z zgodbo o zaračunavanju helikopterskih prevozov ni v ničemer povezan, zato ga o tem tudi ni nesmiselno povpraševati, poleg tega iz tistega, kar je bilo do zdaj predstavljenega na Požareportu, izhaja, da je oseba, ki jim je želela razkriti informacije, želela ostati anonimna oziroma se ni želela izpostavljati.  

Zaščita novinarskega vira je temeljni postulat novinarskega dela in osnovna naloga vsakega novinarja. Vsako razkrivanje novinarskih virov pomeni hudo kršitev novinarskega kodeksa in škodi novinarskemu poklicu. Vse novinarje pozivamo, da se pri delu vzdržijo vsakršnih dejanj, ki bi lahko pomenile, da bi bila anonimnost novinarskega vira kakor koli ogrožena.

Urednica oddaje Preverjeno Alenka Arko je sicer za ZNP povedala, da do razkritja novinarskega vira ni prišlo, a do zdaj javno predstavljena dejstva žal govorijo drugače.  

Naj ob tem še spomnimo, da so članice EU ravno včeraj potrdile direktivo o zaščiti žvižgačev. Nova zakonodaja naj bi bolje zaščitila žvižgače, saj vzpostavlja varne kanale za poročanje tako pristojnim znotraj organizacije kot javnim organom. Žvižgače bo zaščitila tudi pred odpustitvijo, premestitvijo na nižje delovno mesto in drugimi oblikami povračilnih ukrepov. Države EU pa bodo imele zdaj na voljo dve leti za prenos novih pravil v nacionalno zakonodajo, kar upamo, da bo Slovenija storila čim prej.


Upravni odbor ZNP, 8. 10. 2019

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.