Združenje novinarjev in publicistov
Izjava v zvezi z Miranom Videtičem natisni

Združenje novinarjev in publicistov obsoja prepoved javnega komentiranja družbenega dogajanja, ki jo je podjetje ELES izreklo svojemu uslužbencu Miranu Videtiču

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) obsojamo prepoved nastopanja v oddaji Ura moči na Planetu TV, ki jo je podjetje ELES nedavno izreklo svojemu uslužbencu Miranu Videtiču, sicer rednemu komentatorju te oddaje. Menimo, da pri tem ne gre samo za drastično omejevanje pravice do izražanja stališč dotičnemu posamezniku, ampak za napad na medijsko svobodo v tej državi.

Vsako podjetje sicer lahko s svojimi internimi pravili do neke mere ureja obnašanje svojih zaposlenih. Do neke mere lahko določa tudi način njihovega javnega komuniciranja, v kolikor se to nanaša na samo podjetje. Tako jim sme denimo prepovedati blatenje podjetja v javnosti ali razkrivanje njegovih poslovnih skrivnosti. Nikakor pa jim nima pravice na splošno prepovedati javnega izražanja stališč o družbenih vprašanjih. To je namreč ustavno zagotovljena pravica. In kakršenkoli interni akt podjetja, ki to pravico omejuje, je mogoče smatrati za protiustavnega.

Posebno skrb zbuja dejstvo, da se prepoved javnega nastopanja omenjenega komentatorja ujema z nastopom nove vlade. Miran Videtič je namreč že nekaj časa uslužbenec podjetja ELES, prav tako je tudi že nekaj časa gost v določenih oddajah, ki na kritičen način obravnavajo dogajanje v slovenski politiki in družbi. Vendar to do sedaj njegovega delodajalca očitno ni motilo. Do spremembe je prišlo v trenutku, ko se je zamenjal nadzorni svet tega državnega podjetja, ko so bili vanj imenovani ljudje iz vrst vladajoče koalicije. Zato je mogoče upravičeno sklepati, da je omenjena prepoved povezana z določenimi Videtičevimi kritičnimi ocenami delovanja nove vladajoče garniture.

Prepoved javnega nastopanja, izrečeno omenjenemu komentatorju, v ZNP štejemo za politično motivirano, zato podjetje ELES pozivamo, da jo nemudoma umakne. Hkrati pa tudi ostala podjetja pozivamo, da se vzdržijo podobnih praks.

Upravni odbor ZNP, 20. 6. 2022

 
facebook

twitter

Aktualno

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Preberite več ...
 
Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.