Združenje novinarjev in publicistov
Izjava ZNP o napadih na novinarje natisni

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) opozarjamo na nekatere neupravičene, neprimerne in deloma tudi primitivne napade, ki so jih deležni nekateri novinarji.

Številnih napadov in zmerjanj je na primer deležen nov voditelj Odmevov Luka Svetina, ki ga je profesor na FDV Marko Milosavljević označil kot strankarskega sodelavca in promotorja, katerega imenovanje ima namen "uničenje oddaje Odmevi, njene kredibilnosti in gledanosti". Milosavljević se je tako izrekel o novinarju, ne da bi svojo trditev podkrepil s kakršnimkoli dokazom, še preden je le-ta vodil svoje prve Odmeve.

Veliko napadov so bili pred časom (in so še) deležni tudi ustvarjalci oddaje Panorama na TV Slovenija, posebej voditeljica Andreja Gregorič, ki so jih po hodnikih RTV Slovenija obkladali z žaljivkami in zmerjali z "izdajalko", še preden so sploh pripravili prvo oddajo. Da so bile kritike neupravičene, najbolje dokazuje sama oddaja, ki je narejena profesionalno in po vseh novinarskih standardih.

Izjemno primitivnega napada je bila deležna urednica informativnega programa na TV Slovenija Jadranka Rebernik, katere ime in priimek so v poročilih Radia Slovenija pod krinko, da je šlo za napako, prebrali kot Jadranka Jebenik. Kritike vodenja programov radiotelevizije so seveda dovoljene, a ne na način, da se skuša posameznike osebno razvrednotiti. Presojati in ocenjevati jih je treba izključno na podlagi njihovega dela.

Upravni odbor ZNP, 24. 8. 2022

 
facebook

twitter

Aktualno

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Preberite več ...
 
Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.