Združenje novinarjev in publicistov
Izjava ZNP o zlorabi parlamentarne preiskovalne komisije natisni

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) obsoja zlorabo parlamentarne preiskovalne komisije, ki jo vodi poslanka Gibanja Svoboda Mojca Pašek Šetinc za obračun z demokratičnimi mediji.
 
Iz glavne pisarne Državnega zbora Republike Slovenije je bil namreč 10. oktobra 2022 poslan dopis št. 900-22/22-27/1 vsem občinskim svetom in županom občin, s katerim preiskovalna komisija pod vodstvom Mojce Pašek Šetinc od občin v 15 dneh zahteva dostavo dokumentacije, povezane s morebitno sklenitvijo oglaševalskih pogodb od marca 2020 do junija 2022 z 20 mediji, med njimi tednikom Demokracija, portalom Požareport in Novo24TV.

Seveda je jasno, da gre pri tem za nedopusten politični pritisk vladajoče koalicije na potencialne oglaševalce v teh medijih ter ustrahovanje le-teh. Takšna praksa je že sama po sebi sprevržena in zavržena, v času komunističnega režima se jo je oblast posluževala pri svojih posegih v medije.

Ob tem dodajmo, da je poslanska skupina SDS sredi septembra vložila zahtevo za razširitev parlamentarne preiskave. Med drugim zahteva preiskavo portala Necenzurirano.si in komercialne televizije POP TV. Zahtevali so tudi, da se iz parlamentarne komisije izloči Tomaž Modic, novinar portala Necenzurirano, ker je v konfliktu interesov, poslanka ter predsednica komisije Šetinc Paškova pa zdaj to očitno ignorira oziroma jo to ne zanima. Hkrati je evidentno, da zlorablja parlamentarno komisijo za ustrahovanje in utišanje do vlade kritičnih medijev.

Združenje novinarjev in publicistov ostro obsoja pritiske vladajoče koalicije, ki jih le-ta izvaja s pomočjo parlamentarne preiskovalne komisije pod vodstvom poslanke Gibanja Svoboda Mojca Pašek Šetinc. Hkrati ZNP poziva vladajočo koalicijo, naj se vzdrži vseh ravnanj, ki bi kakorkoli zmanjšali pluralnost slovenskih medijev, omejevali svobodo medijev in s tem krnili slovensko demokracijo.

Upravni odbor ZNP, 16. 10. 2022

 
facebook

twitter

Aktualno

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Preberite več ...
 
Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.