Združenje novinarjev in publicistov
Združenje novinarjev in publicistov obsoja izrek kazni publicistu Romanu Vodebu natisni

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) obsojamo dejanje policije, ki je Romanu Vodebu, publicistu in stalnemu komentatorju oddaje Faktor, izrekla kazen v višini 250 evrov zaradi njegovih besed v oddaji, ko je ocenjeval obnašanje in ravnanja predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič. Vodebova izjava je bila zagotovo ostra, kar pa ne pomeni, da lahko policija ljudem, ki kritizirajo državni vrh, kar tako samopašno pošilja kazni. Zato ocenjujemo, da gre za eklatantno zlorabo policije v politične namene ter za poskus ustrahovanja in posledično utišanja tistih, ki so kritični do predstavnikov aktualne vladajoče politike.

V pravni državi ima namreč vsakdo, ki smatra, da je bil deležen razžalitve in blatenja dobrega imena, možnost, da preko civilne tožbe doseže povrnitev storjene škode. To velja tudi za omenjeno funkcionarko. Dodatno velja za nosilce javnih funkcij višji prag tolerance, kar zadeva ostrino besed, uperjenih zoper njih, kot to velja za navadne državljane. Z drugimi besedami, oni morajo biti zmožni prenesti tudi kakšno tršo ali celo nesramno besedo na svoj račun. Zato je povsem nesprejemljivo, da se za izrečene besede, ki – četudi na oster in neprizanesljiv način – kritizirajo oblastnike, uporablja kazenski pregon. Škandalozno je, da je bil v omenjenem primeru uporabljen zakon o varstvu javnega reda in miru. Vodebove inkriminirane besede niso prav nič odstopale od vsakdanjega javnega diskurza (zoper kakšnega drugega politika smo lahko slišati še precej hujše žaljivke). Zato nisi slučajno ne morejo predstavljati grožnje javnemu redu in varnosti.

Rečemo lahko, da je bistveno bolj od Vodebovih besed nevarna oblastniška samopašnost, ki se izraža v občutku nedotakljivosti. Očitno se sedaj ponovno soočamo z uvajanjem 'verbalnega delikta', kakršnega smo poznali v nekdanjem komunističnem režimu. Sedanja vladajoča garnitura skuša pod krinko boja zoper 'sovražni govor' predvsem zaščititi samo sebe pred javno kritiko.

V zadevi opažamo tudi očitno dvojnost meril policije. Ko je na primer Svetlana Makarovič novinarja Jožeta Možino zmerjala z najbolj nizkotnimi žaljivkami, nekaterim drugim pa javno namenjala najbolj prostaške kletvice, nevredne intelektualke, se policija ni niti zganila, kaj šele, da bi komu izrekla kazen.

V ZNP zato pozivamo policijo in ostale državne institucije, da se obnašajo nevtralno in nepristransko ter da se uprejo tistim, ki jih skušajo politično instrumentalizirati za utišanje publicistov in drugih, ki jih očitno dojemajo kot svoje nasprotnike.

Upravni odbor ZNP, 10. maj 2023

 
facebook

twitter

Aktualno

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Preberite več ...
 
Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.