Združenje novinarjev in publicistov
Poziv k zaustavitvi pogroma nad nekaterimi voditelji in novinarji na RTVS natisni

Na ZNP z zaskrbljenostjo spremljamo dogajanje zadnjih nekaj dni na RTV Slovenija. Potem ko je vodstvo zavoda, ki ga je nastavila vlada Roberta Goloba, zamenjalo vse ključne direktorje in urednike, se je zdaj očitno začel tudi pogrom nad posameznimi voditelji in novinarji, predvsem v informativnem programu 1. programa TV Slovenija.

Voditelji, ki jim sicer ni mogoče odrekati novinarskih kompetenc, so bili z izgovorom, da si nova v. d. odgovorne urednice Polona Fijavž ustvarja svojo ekipo, umaknjeni iz vodenj posameznih oddaj, v redakciji pa se je začelo njihovo prikrito šikaniranje in podtalno demoniziranje. Kot je v posebnem pismu razkrila prejšnja odgovorna urednica Jadranka Rebernik, si posamezniki privoščijo celo nesramne pripombe o videzu nekaterih novinarjev in pritlehne zapise o "prišlekih". Zadeva je šla tudi celo tako daleč, da je morala ena od voditeljic zaradi vseh dogodkov in pritiskov poiskati zdravniško pomoč

Opozarjamo tudi, da je bila Polona Fijavž na mesto v. d. odgovorne urednice informativnega programa 1. programa TV Slovenija imenovana, ne da bi se pred tem o njeni primernosti izrekli novinarji uredništva, kar sicer zahteva zakon. Tako so po našem prepričanju vse kadrovske spremembe, ki jih je izvedla, nezakonite, predvsem pa nelegitimne, saj zanje nima zakonitega mandata.

V ZNP vodstvo informativnega programa 1. programa TV Slovenija s Polono Fijavž na čelu, vodstvo TV Slovenija in upravo RTV Slovenija pozivamo, naj ustavijo pritiske in pogrome nad posameznimi voditelji in novinarji. K ukrepanju pozivamo tudi odgovorne inštitucije, kot so komisija za mobing na RTV Slovenija, delovna inšpekcija, varuh človekovih pravic in drugi. O dogajanju na RTV Slovenija bomo obvestili Evropsko komisijo in mednarodna novinarska združenja.

Še enkrat tudi opozarjamo, da so za takšno stanje na RTV Slovenija soodgovorni tisti ustavni sodniki, ki so pred časom odpravili odločbo o začasnem zadržanju novele zakona o RTV Slovenija in s tem vladi Roberta Goloba omogočili politično kadrovsko čistko na RTV Slovenija, ki smo ji trenutno priča. Ustavne sodnike znova pozivamo, naj dokončno odločijo o ustavnosti novele zakona o RTV Slovenija.

Upravni odbor ZNP, 27. 9 2023

 
facebook

twitter

Aktualno

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Preberite več ...
 
Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.