Združenje novinarjev in publicistov
Izjava ZNP ob napovedani zamenjavi direktorice RTVS Natalije Gorščak natisni

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) pozdravlja pobudo za zamenjavo aktualne direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak. V tem vidimo nujen korak za normalizacijo razmer v javnem RTV mediju. V času direktorovanja Gorščakove je (na kar smo pogosto opozarjali tudi v ZNP) zlasti javna televizija pogosto spolzela v propagandni servis z odkritim preferiranjem ene politične opcije, zlasti stranke SD. Njeno pristransko vodenje je negativno vplivalo na ugled RTVS kot politično nepristranskega javnega medija, ga kompromitiralo in posledično povzročilo izgubo zaupanja gledalcev, ki sicer RTV servis plačujejo zato, da deluje profesionalno in nepristransko.

Zloraba TV Slovenija, kot smo ji bili priča, je v popolnem neskladju z osnovno usmeritvijo javnega medija, ki naj bi bil pluralen, nazorsko uravnotežen in politično nepristranski.

Odgovornost, da je TV Slovenija toliko časa delovala proti interesu ene politične opcije in proti interesu širše javnosti, v veliki meri nosi tudi predsednik programskega sveta RTVS Ciril Baškovič, nekdanji vidni sodelavec nedemokratičnega režima in bivši član Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije iz časov, ko so bili novinarji zgolj družbenopolitični delavci.

V ZNP upravičeno pričakujemo, da bo generalni direktor RTVS skupaj s programskim svetom RTVS za direktorja TV Slovenija imenoval osebo, ki bo javni servis vodila profesionalno in politično nepristransko, ki bo imela več znanja in smisla za programsko vodenje ter bo posledično povrnila zaupanje v javni medij, ki je bil v preteklih mesecih tako grobo spolitiziran in kompromitiran.

Upravni odbor ZNP (31. julija 2021)

 
facebook

twitter

Aktualno

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Preberite več ...
 
Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.