Združenje novinarjev in publicistov
Matevžu Tomšiču še en mandat na čelu ZNP

Združenje novinarjev in publicistov je na včerajšnjem letnem občnem zboru volilo vodstvo, saj je zdajšnjemu potekel štiriletni mandat. Soglasno je bil za predsednika združenja znova izvoljen publicist Matevž Tomšič (drugi mandat), za podpredsednika pa novinar Jože Možina (prav tako drugi mandat). Drugi podpredsednik je postal novinar Tino Mamić.

Na občnem zboru smo člani med drugim opravili razpravo o splošnem stanju v medijih in nameravanih političnih posegih vanje, kar napoveduje najverjetnejši mandatar iz Gibanja Svoboda Robert Golob. Splošna ocena je bila, da je osnovni namen sprememb zakona o RTV Slovenija, ki ga pripravlja bodoča koalicija, izključno predčasna zamenjava sedanjega vodstva RTV Slovenija, ki ni pogodu prihodnji koaliciji. Spreminjanje zakona samo zato, da lahko predčasno zamenjaš vodstvo in nastaviš sebi lojalnega, je škodljivo za javni servis ter pomeni nestrokovno, politično poseganje v delovanje RTV Slovenija. V ozadju ni depolitizacija RTVS, kot napovedane spremembe opravičuje Golob, ampak predvsem želja, da bi prihodnja koalicija politično obvladovala javni servis. Sedanje vodstvo RTV Slovenija je bilo namreč izvoljeno v skladu z zakonom in ima legitimen mandat.

ZNP bo o napovedanih posegih v delovanje RTV Slovenija obvestilo mednarodno strokovno javnost.

Združenje novinarjev in publicistov

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.