Izjava ZNP o stavki na RTV Slovenija

V ZNP menimo, da je današnja stavka dela zaposlenih na RTV Slovenija nepotrebna. Prav tako so neupravičene zahteve po odstopu vodstva. Trenutno vodstvo je bilo izvoljeno v skladu z zakonom in vsemi predpisanimi zakonitimi postopki, zato ima zakonit in legitimen mandat.

Prav tako dosedanje vodstvo ni naredilo ničesar takega, s čimer bi omejevalo novinarsko avtonomijo. Nekatere izpeljane spremembe so bile nujne za večjo pluralnost RTVS in njeno profesionalnost.

Stavko na RTVS očitno vodijo in spodbujajo tisti, ki želijo, da se na RTVS nič ne spremeni, hkrati pa v zadnjih letih sami niso naredili ničesar, da bi RTV postala bolj pluralna in profesionalna, na kar v ZNP opozarjamo že več let. Gre očitno za branjenje pridobljenih privilegijev in upiranje vsakršnim spremembam, ki pa so nujno potrebne.

Upravni odbor, 23. 5. 2022

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje

Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.