Združenje novinarjev in publicistov
Protest proti cenzuri in brisanju prispevkov na Siol.net natisni

Ali nas v primeru sprejetja novele zakona o RTV tudi na javnem mediju čakata cenzura in onemogočanje svobodnega novinarstva?

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) zgroženo ugotavlja, da novo uredništvo spletnega portala Siol.net, ki ga je preko družb v državni lasti nastavila nova vlada, izvaja cenzorske posega v svoje tekste celo za nazaj. V ZNP ocenjujemo, da gre za neprofesionalno, nedemokratično prakso, ki se je očitno vzpostavila pod novo oblastjo in predstavlja grožnjo svobodnemu novinarstvu. V ZNP izražamo bojazen, da se bo tovrstna praksa v primeru sprejetja novele zakona o RTV razširila tudi na javni medij, ki je še edini večji medij v državi, ki ni pod nadzorom vladajočih.

ZNP pričakuje od vlade, Telekoma in SDH pojasnila o cenzorskem posegu, ki ga navajamo v nadaljevanju. Po predčasnih političnih menjavah nadzornih svetov in uprav SDH, Telekoma, TSmedie in tudi odgovornega urednika Siola Petra Jančiča je novi urednik Mihael Šuštaršič umaknil članke in komentarje, ki so bili objavljeni pred njegovim prevzemom položaja in ki so bili kritični do sedanje oblasti. To je storil po tihem, ne da bi o tem obvestil avtorje. 

ZNP protestira proti takšnemu ravnanju na mediju, ki ga preko državnih družb posredno financiramo vsi davkoplačevalci. Pričakujemo pojasnila SDH, družbe Telekom in uprave TSmedie, ali so morebiti zlorabili svoje funkcije upravljavcev državnih podjetij, da bi vplivali na medije in dosegli umik že objavljenih člankov, in to brez tehtnih razlogov in na nestrokoven način ter v korist političnih strank, ki so jih postavile na odgovorne položaje. 

Od odgovornega urednika Siola tudi pričakujemo, da bo vse izbrisane oziroma "arhivirane prispevke", kakor se je sam izrazil, vrnil v objavo. Med drugim tudi kolumno Petra Jančiča z naslovom  "Posilstva in droge afere Radiator".

V ZNP pričakujemo tudi pojasnilo vlade, ali so takšni cenzorski posegi del njene medijske politike. Ob tem opozarjamo na izjavo vodje EPP Manfeda Webra pred referendumom, na katerem ljudje odločajo še o predčasni menjavi celotnega vodstva RTV Slovenija, kar tudi poskuša doseči vlada Roberta Goloba, ki je sporočil: "Finančno izčrpavanje in grožnje z odstranitvijo vodstva in novinarjev, ki niso po meri vladajoče politike, ostro zavračamo. Podobne poskuse smo že videli v nekaterih drugih državah in smo jih ostro obsodili. Pozivamo slovensko vlado, da se vzdrži takšnih nedemokratičnih dejanj in v celoti spoštuje evropske vrednote ter zagotovi okolje, kjer bodo mediji lahko delovali svobodno in brez političnih pritiskov."

V ZNP zaradi očitnih groženj medijski svobodi vnovič pozivamo slovensko javnost, naj na nedeljskem referendumu glasuje proti in s tem zavrne vladni zakon o RTV, ki predstavlja grožnjo nazorski pluralnosti javnega medija.


Upravni odbor ZNP, 25. 11. 2022Odgovor Mihaela Šuštaršiča:


25. novembra 2022 smo na ZNP prejeli odgovor odgovornega urednika Siol.net Mihaela Šuštaršiča, ki ga objavljamo v nadaljevanju:


Spoštovani,

 

Moram izreči nezadovoljstvo, ker je Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) zelo enostransko ocenilo, da »novo uredništvo« portala Siol.net »izvaja cenzorske posege v svoje tekste« in da gre »za neprofesionalno, nedemokratično prakso«.

 

Gre za zgodbo, ki jo je včeraj (24. 11.) na svojem Spletnem časopisu objavil prejšnji odgovorni urednik portala Siol.net, na katero je danes objavil tudi moj odgovor in pojasnila. Predlagam vam, da si jo preberete na povezavi https://spletnicasopis.eu/2022/11/25/mihael-sustersic-nisem-cenzuriral-arhiviral-sem/

 

V priponki vam pošiljam tudi moj odgovor, ki sem ga avtorju članka poslal včeraj. Za arhiviranje spornih člankov sem se odločil predvsem iz razloga, ker gre za primer sramotenja oseb na podlagi osebnih okoliščin (spolne usmeritve) in predvsem na podlagi povsem nepreverjenih informacij, pri tem da javni interes za objavo teh informacij ni bil dokazan (oz. je bil zelo zelo nizek).

 

Prilagam vam tudi zahtevo za popravek na njegov današnji članek, ki sem mu jo poslal danes, ker je potrebnih morda še nekaj več pojasnil. Upam, da boste moja pojasnila objavili in upoštevali pri vaši sodbi mojih ravnanj in odločitev.

 

Ker ste stanovsko društvo (oz. združenje), mi vaše mnenje in stališče ni nepomembno.

 

V dodatno pojasnilo – kot odgovorni urednik si prizadevam za odpiranje prostora politični razpravi v celotnem političnem spektru, a brez žaljivk in sovražnega govora, pa tudi brez širjenja neutemeljenih in nepreverjenih insinuacij in namigovanj, ki lahko načnejo čast in dobro ime določene osebe ali skupine oseb.

 

Siol.net tako ostaja pluralni prostor za izmenjavo relevantnih političnih stališč. Še naprej objavljamo npr. kolumne Žige Turka in Janeza Šušteršiča, ki spadata v desni politični tabor. Prav tako smo dosledno objavljali tudi stališča ZNP v predreferendumski kampanji o zakonu o RTV, še več, celo aktivno smo jih iskali. Enako velja tudi za druge relevantne akterje tako v tej referendumski kampanji kot tudi na drugih področjih. Tako bomo delovali tudi v prihodnje.


Mihael Šuštaršič

odgovorni urednik Siol.net

 
facebook

twitter

Aktualno

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Preberite več ...
 
Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.