Združenje novinarjev in publicistov
Nedotakljivost bogatih in močnih?
Višje sodišče je pritrdilo sodbi okrožnega sodišča, da sta časopis Večer in novinar Miro Petek podjetniku Janku Zakeršniku neupravičeno kršil pravico do zasebnosti ter čast in dobro ime ter da  je v tem primeru imela zasebost prednost pred svobodo javnega obveščanja in izražanja iz 39. člena ustave. Časopisu in novinarju je sodišče naložilo plačilo 3.000 evrov odškodnine z zamudnimi obrestmi Zakeršniku, Zakeršniku pa plačilo 2.583.41 evrov pravdnih stroškov Večeru in Petku.  Sodnica okrožnega sodišča je presodila, da je Petek v članku "Preiskava namesto slavja ob obletnici" Zakeršnika razžalil, čeprav je napisal resnico: »Sodišče ugotavlja, da naj bi bil glede na naslov bistven poudarek vsebine članka na nepravilnostih, ki jih je v Novi KBM Dravograd razkrila notranja revizija. V članku je izrecno citirana vsebina dela revizorjevega poročila o izrednem pregledu poslovanja v podružnici Koroška, kar sodišče zaključuje iz primerjave zneskov in datumov pologov, navedenih v članku in poročilu, ki je sicer označeno kot poslovna tajnost in ugotovitev o tem, kdaj so transakcije sporočali v skladu z zakonom o preprečevanju pranja denarja in kdaj obveznosti niso spoštovali. Tožena stranka sicer zatrjuje, da gre za informacijo javnega značaja, saj je bila banka sanirana z denarjem davkoplačevalcev, vendar sodišče ugotavlja, da je, vsaj kar zadeva osebnostne pravice tožnika, takšno naziranje zmotno.«

V združenju menimo, da je sporna trditev sodišča, da novinar ne bi smel objaviti podatkov iz zaupnega poročila o nepravilnostih v banki v državni lasti in sanirani z denarjem davkoplačevalcev. Objava je bila z vidika poslanstva medijev povsem pravilno ravnanje, ker je opozorila na nedelovanje državnih nadzornih institucij. Sodba v praksi pomeni, da novinarji ne bi smeli pisati o zlorabah v državnih institucijah, ki so povezane z bogatimi  in vplivnimi, tudi če bodo za to imeli konkretne dokaze, medtem ko policija in nadzorni organi zlorab tistih, ki imajo denar in moč, že tako ali tako ne preganjajo resno, sodišča pa tega zato ne presojajo.

Sodba je po mnenju ZNP pomembna tudi, ker naročnikov brutalnega napada na Mira Petka nikoli niso našli in jih sodno preganjali,  sodišče je  pritrdilo le enemu od gospodarskih mogotcev, o katerih je Petek pisal, da bi naj novinar preveč vrtal in predstavljal javnosti.

imisdoc

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.