Izjava ZNP ob cenzuri na TV Slovenija

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ostro obsoja cenzuro prispevka, ki ga je novinar informativnega programa TV Slovenija Nejc Krevs pripravil za informativno oddajo TV Odmeve. Odgovorna urednica Manica Janežič Ambrožič je namreč ostro posegla tako v novinarjevo kot v avtonomijo urednika Odmevov in avtoritarno preprečila, da bi bil v omenjeni oddaji objavljen pogovor z izraelskim veleposlanikom. Nedopustno je, da urednica prepreči objavo pogovora, ki je bil z novinarjem vnaprej dogovorjen, posebej če je odločitev sprejeta brez strinjanja novinarja, kar se je zgodilo v tem primeru. Gre za klasično ideološko cenzuro, ki se na TV Slovenija ni zgodila prvič.

Hkrati očitno nekritično favoriziranje teroristične organizacije Hamas ostaja poudarjena usmeritev RTV Slovenija, ko gre za izraelsko palestinski konflikt. Sramota za uredniško politiko nekega javnega medija, kar RTV Slovenija je.

Dodatno protestiramo, ker vodstvo tega javnega zavoda ne obsodi in s tem spodbuja javne napade in žalitve na novinarja Krevsa, kakršne si je med drugim na družbenem omrežju Facebook privoščila novinarka Tv Evgenija Carl, ki je, mimogrede, najbolj "zaslužna", da je verodostojnost RTV Slovenija zaradi neprofesionalnega poročanja o izobrazbi poslanca Branka Simonoviča, še dodatno načeta.

Upravni odbor, 24. maja 2021

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje

Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.