V ZNP obsojamo napade na novinarje med protesti

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) ostro obsojamo napad, ki se je zgodil na današnjem protestu proti ukrepom za zajezitev epidemije, ko je eden od protestnikov na Celovški cesti fizično napadel ekipo POP TV in enega člana ekipe poškodoval.

Takšno nasilje nad novinarji na protestih, uperjenim proti ukrepom, postajajo že stalnica, kar nas izredno skrbi. Novinarji opravljajo le svoje delo, zato ne smejo biti tarča takšnega ali drugačnega nasilja.

Ker so napad posnele tudi kamere, pričakujemo, da bo policija napadalca odkrila in ustrezno ukrepala.

V ZNP se zavzemamo za ničelno toleranco do vseh oblik nasilja na protestih, in sicer v družbenem diskurzu, prav tako pozivamo k profesionalnemju poročanju vseh medijev, posebej ko gre za neprijavljene proteste.

Upravni odbor ZNP (29.9.2021)

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje

Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.