Izjava ZNP ob odstopu direktorja STA natisni

V Združenju novinarjev in publicistov odstop Bojana Veselinoviča z mesta direktorja STA, do katerega smo bili v ZNP v preteklosti pogosto kritični, vidimo kot priložnost, da urad vlade za komuniciranje in STA dosežeta dogovor o nadaljnjem financiranju. Zapleti se namreč vlečejo že predolgo časa in ne koristijo nikomur, ne STA ne Ukomu in vladi.

Financiranje STA mora biti v prihodnje takšno, da agenciji omogoča nemoteno poslovanje v trenutnem obsegu, hkrati pa omogoči tudi povišanje plač. Kot namreč opozarjajo zaposleni, plače na STA ostajajo praktično enake že od leta 2009, zaradi česar agencijo postopoma zapuščajo najboljši novinarji.

STA kot agencija, ki skrbi za ključne informacije o dogajanju v družbi in državi, je potrebna in je kot taka v interesu vseh. Želimo pa si, da bi pri svojem delu bolj sledila programskim standardom in novinarskemu kodeksu.

Upravni odbor ZNP (30. 9. 2021)

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje

Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.