Združenje novinarjev in publicistov
Višje sodišče zavrnilo odredbo zoper Dnevnik natisni

Ljubljana, 7. oktobra 2009 - Višje sodišče v Ljubljani je s sklepom ugodilo pritožbi Dnevnika in zavrnilo sklep o izdani začasni odredbi zoper časnik v zadevi italijanskega poslovneža Pierpaola Ceranija. Višje sodišče v Ljubljani je v celoti sledilo vsem pritožbenim navedbam Dnevnika in se postavilo na stališče, "da je pisanje, zaradi katerega je bila vložena začasna odredba, ne glede na to, ali je resnično ali neresnično, žaljivo ali ne, dopustno in v interesu javnosti".

Sodišče je vsebino pisanja obravnavalo kot vrednostne sodbe, pri čemer iz zapisov jasno izhaja, da gre za izjave o dejstvih.

Po mnenju odvetniške pisarne Zidar&Klemenčič je višje sodišče v tem primeru tako odstopilo od do sedaj veljavne sodne prakse in stališč višjega sodišča v Ljubljani, zato bo Cerani izkoristil vsa pravna sredstva za zaščito svojega ugleda in dobrega imena pred "nedopustnimi in neutemljenimi napadi". 

Kot je znano, je ljubljansko okrajno sodišče 9. septembra odločilo, da zavrne ugovor Dnevnika zoper začasno odredbo, s katero je omejilo poročanje Dnevnika o Ceranijevi poslovni preteklosti. Dnevnik je tedaj napovedal, da bodo vložili pritožbo zoper sklep sodišča, s katerim je to zavrnilo ugovor zoper začasno odredbo.

Okrajna sodnica Katarina Novšak Kaplan je namreč avgusta z začasno odredbo Dnevniku prepovedala poročati o Ceraniju, ki je od Boška Šrota odkupil tretjino Kolonela. Ceranijeva odvetnica Zidar Klemenčičeva je septembra zatrdila, da začasna odredba "prepoveduje zgolj to, da se o Ceraniju piše z uporabo besedne zveze, da je vpleten v številne zgodbe z domnevnim kriminalnim ozadjem".

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.