Združenje novinarjev in publicistov
Šurc in Zgaga: Novinar Dela bi moral zamolčati svoj vir natisni
Ljubljana, 28. novembra 2009 - Pobudnika peticije o cenzuri od predsednika Društva novinarjev Slovenije Grega Repovža pričakujeta, da se bo opredelil do „nedopustnega ravnanja" novinarja Dela Dejana Karbe. Matej Šurc in Blaž Zgaga menita, da naj bi Karba v svojem članku „Denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS" (Delo, 23.11.2009) kršil profesionalna in etična načela v pogovoru s finskim preiskovalcem afere Patria Kajem Erikom Björquistom. Pobudnika novinarske peticije zoper nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo namreč menita, da bi moral Karba  zamolčati identiteto svojega vira - finskega preiskovalca Kaja Erika Björquista. Ta je za Delo izjavil, da naj bi denar iz Patrie prejela SDS, kasneje pa je svojo trditev preklical in sporočil, da za slovenske medije ne bo več dajal izjav.

Pismo Šurca in Zgage predsedniku DNS Repovžu objavljamo v celoti:

Odprto pismo predsedniku Društva novinarjev Slovenije

Spoštovani,

Ravnanje novinarja Dela Dejana Karbe je nedopustno. V članku z naslovom "Denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS" (Delo, 23. 11. 2009) je kršil profesionalna in etična načela.

Avtor je priznal, da je pogovor s finskim preiskovalcem afere Patria Kajem Erikom Björquistom potekal "off the record". Ta splošno uveljavljena, a nekaterim še vedno težko razumljiva fraza, ki jo prevajamo "ni za objavo", jasno določa ravnanje profesionalnega novinarja. Zlasti ga zavezuje, da v takem primeru ne sme navesti vira, Karba pa je v omenjenem članku storil prav to.

Dolžnost zaščite vira je temelj novinarskega dela in nima alternative niti v pravici javnosti do obveščenosti. Nenazadnje, kaj zdaj početi s to "pravico", ko pa finski preiskovalec sporoča, da za slovenske medije o zadevi Patria ne bo več dajal izjav?

Posameznik je zlorabil zaupanje, a kaznovani smo vsi novinarji v državi. Vi, gospod predsednik društva, pa o tem molčite!

Najino opozorilo, da Karba ni spoštoval zahteve vira po neobjavi, je opozorilo na deviantni pojav, ki ga je treba preprečiti. Nikakor ne gre za "iskanje dlake v jajcu", kot je v obrambo novinarjevega ravnanja zapisal odgovorni urednik Dela. Tudi njegovi pozivi k enotnosti novinarskega ceha so nama tuji, ker v njih vidiva nekritično podporo prevaram in lažem.

Pomembna so načela in zaupanje v novinarje, za kar smo odgovorni izključno sami. V kolikor novinarji ne bomo spoštovali novinarske etike in ohranili profesionalne integritete, lahko govorimo o samo enih poražencih - nas samih. Če viri ne bodo več zaupali novinarjem, ker ti ne spoštujejo pravice ali zahteve virov po neobjavi, javnosti ne bomo več mogli resnično obveščati o zadevah javnega pomena.

Zato od vas, spoštovani predsednik novinarskega društva, pričakujeva, da se do tega primera čim prej javno opredelite.

Matej Šurc, Blaž Zgaga

V Ljubljani, 26. novembra 2009

 

 

 

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.