Združenje novinarjev in publicistov
Svetovalec pod krinko natisni

Direktor STA Bojan Veselinovič po navedbah poslanca SDS Aleksandra Zorna svetuje uradu predsednika države Danila Türka, kako naj komunicira z mediji v primeru ustavne obtožbe, ki sta jo vložili poslanski skupini SDS in SLS. Zorn je v zvezi s tem na predsednika državnega zbora Pavla Gantarja naslovil poslansko vprašanje, ob tem pa priložil tudi izsek spornega elektronskega sporočila.

Ob tem opozarja, da so "taka dejanja direktorja STA-ja povsem neprimerna in kažejo na prepletenost domnevno neodvisnega direktorja STA-ja z vladajočo politiko". Poslanec vlado med drugim sprašuje, kako bo kot stoodstotna lastnica STA-ja ukrepala "v tem primeru zlorabe STA-ja s strani direktorja oz. ali bo predlagala njegovo zamenjavo" ali bo direktor STA svetoval o načinu komuniciranja v javnosti tudi vladi ter kolikokrat doslej je Veselinovič doslej že svetoval vladi ali organom državne uprave.


Veselinovič na Zornove očitke odgovarja, da gre še za eno popolno manipulacijo predstavnika največje opozicijske stranke. "To je bila očitno uveljavljena praksa v nekih drugih časih, ko sam še nisem bil direktor STA-ja in ko vlade ni vodila zdajšnja ekipa ministrov," je direktor STA-ja zapisal v odzivu. Glede elektronskega sporočila, ki ga navaja Zorn, Veselinovič poudarja, da je šlo za njegovo osebno korespondenco z uredniškim kolegom v enem izmed medijev. Sporočilo pa je bilo nenamerno poslano na elektronski naslov službe za odnose z javnostmi SDS, s katerega so predtem istega dne poslali ponovni poziv vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka predsedniku republike glede ustavne obtožbe, pojasnjuje Veselinovič. "Kolikokrat sem svetoval komur koli iz državnih institucij, bodo povedali tisti, ki jih gospod Zorn to sprašuje, sam pa jamčim, da tega nisem počel," še poudarja direktor STA. "Če ima poslanec Zorn dokaze, da sem svetoval predstavniku Urada predsednika republike, naj to dokaže, dotlej pa naj se izogiba diskvalifikacij na račun moje neodvisnosti in premore toliko strpnosti, da bo osebno mnenje dovoljeno vsakomur," je v odzivu še zapisal Veselinovič.

 

Koliko strpnosti do drugih, zlasti do svojih podrejenih, je pokazal Veselinovič, ki ga je za direktorja STA marca lani nastavila Pahorjeva vlada, smo se lahko prepričali, ko je od prejšnjega odgovornega urednika STA Boruta Meška zahteval vedno nove in nove delovne naloge ter ga zaradi poročil o delu nadlegoval celo sredi noči, na koncu pa odpustil zardi domnevno krivdnih razlogov. Poleg tega pa sta zaradi njegovih pritiskov agencijo prostovoljno zapustila še namestnik odgovornega urednika Uroš Urbanija in dolgoletni novinar Aleš Žužek.

V nadaljevanju objavljamo dopis Bojana Veselinoviča, ki ga je pomotoma poslal največji opozicijski stranki, pravega naslovnika pa lahko na podlagi zapisanega uganete sami.

I. K.

 

Dopis Bojana Veselinoviča uradu predsednika republike:

imaš pa že novo bombo - tokrat SDS

jaz bi tako, kot sem ti že napisal pred dnevi, ko niste reagirali:
Predsednik republike bo spoštoval določila veljavne ureditve, po kateri
lahko na vloženo ustavno obtožbo pisno ali ustno odgovori državnemu
zboru.  V odzivu urada Predsednika RS, ki ga omenja Tanko, tako ne gre
za  nikakršno podcenjevanje vloge zakonodajnega telesa, kar je  vodja
poslanske skupine SDS    očital  v sporočilu za javnost. Še manj gre za
ciničen odnos do slovenskih državljank in državljanov, saj bo Predsednik
republike spoštoval veljavna določila, ki urejajo institut  ustavne
obtožbe, čeprav še vedno meni, da so neutemeljene, argumentacija pa
neresnična in žaljiva. do institucije predsednika RS in s svojimi odzivi
na takšne pozive kot je današnji, ne namerava pripomoči k nabiranju točk
posameznih političnih strank.

Na bulmastifa pa odziv itak imate, ane?
Bojan Veselinovič
Direktor / General Manager
STA <http://www.sta.si>

Slovenska tiskovna agencija
Slovenian Press Agency

Tivolska cesta 50, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Telefon / Phone: +386 (0)1 24 10 122
E-pošta / E-mail:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. Elektronski naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebuješ Javascript.
<mailto:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. Elektronski naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebuješ Javascript. >,
Spletna stran / Web Page: http://www.sta.si
 
 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.