Združenje novinarjev in publicistov
Proplus odpustil nosečo novinarko natisni

Združenje novinarjev in publicistov protestira proti vodstvu komercialne hiše PRO PLUS (Kanal A, d.d.), ki se je odločilo, da samo dva tedna pred rokom za porod odpusti svojo več kot triletno odlično honorarno sodelavko Ano Turk.

Turkova je svojega delodajalca že konec junija letos seznanila s tem, da bo konec leta odšla na porodniško, odgovorni pa so ji obljubili, da ji bodo zaradi njenega sodelovanja z njimi – s katerim so bili zadovoljni – tudi finančno pomagali. Po elektronski pošti so jo obvestili, da bo za čas porodniške od njih prejemala določeno vsoto, da bo lahko plačevala posojila in imela za najnujnejše stvari za novorojenčka, še pred tem pa bo o tem angažmaju z njimi podpisala pogodbo.

Tega se seveda niso držali, ampak jo je po številnih medsebojnih dopisovanjih Gregor Trebuščak, (človek, ki je bil edini pripravljen po političnem novinarskem masakru nad Bojanom Travnom prevzeti njegovo uredniško mesto) na začetku decembra obvestil, da ji odpoveduje honorarno pogodbo o sodelovanju.

V združenju smo prepričani, da je delodajalec ravnal nemoralno, poleg tega pa je Ano Turk tudi zavajal z obljubami, ki jih ni uresničil. Primer je še toliko bolj zavržen, ker gre za dolgoletno sodelavko te televizijske hiše, ki so ji kar med porodniško sporočili, da je ne potrebujejo več in da naj vrne službeni telefon.

 

Združenje novinarjev in publicistov

Igor Kršinar

 

Odziv novinarke Ane Turk in urednika Gregorja Trebuščaka je na tej povezavi.

 

 

Ljubljana, 15. decembra 2010

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.