Združenje novinarjev in publicistov
Vlada naj umakne tudi osnutek zakona o medijih natisni

Združenje novinarjev in publicistov pozdravlja odločitev volivcev, da na referendumu zavrnejo sporni zakon o RTV Slovenija, ki ga je pripravilo ministrstvo za kulturo pod vodstvom ministrice Majde Širca. Prepričani smo, da bo tudi Zakon o medijih Majde Širca in Zaresa doživel enako usodo kot zakon o RTV!

V združenju bomo storili vse, da bodo o tem zelo pomembnem zakonu tudi odločali državljani in državljanke na referendumu, saj je javnost, ki so ji mediji namenjeni, še edini garant, ki lahko prepreči diktatorsko samovoljo sedanje koalicije, ki nas na področju medijske zakonodaje vrača v trda sedemdeseta leta in nam ponovno vsiljuje zloglasni 133. člen pod taktirko sovražnega govora. Od vlade pričakujemo, da bo v predal zaprašene avtokratske in cenzorske zgodovine pospravila tudi ta osnutek zakona o medijih.

 

Izjava ZNP v celoti:

 

Združenje novinarjev in publicistov pozdravlja odločitev volivcev, da na referendumu zavrnejo sporni zakon o RTV Slovenija, ki ga je pripravilo ministrstvo za kulturo pod vodstvom ministrice Majde Širca. Ob tem opozarjamo, da ministrica še naprej zavaja javnost, ko se sklicuje na domače in tuje strokovnjake, ki naj bi zakonu ploskali, ali ko trdi, da ga je podprla tudi novinarska stroka, zlasti zaposleni v RTVS. Ne eno ne drugo in ne tretje ni res. Zakon so zavrnili celo nekateri eksperti, ki so bili na začetku povabljeni v njegovo nastajanje, kritizirali so ga tudi tuji strokovnjaki, ki so bili zaprošeni za njegovo oceno, prav tako tudi Svet Evrope. Novinarji o zakonu niso imeli enotnega mnenja. Združenje novinarjev in publicistov, ki za razliko od Društva novinarjev Slovenije ni bilo povabljeno niti v ekspertno skupino, je vseskozi izražalo jasne pomisleke in nasprotovanja. Tudi novinarji na RTVS so v anketi, ki jo je pripravila koordinacija novinarskih sindikatov, zavrnili vse tri glavne točke zakona, ki zadevajo njihovo poklicno delovanje. Dva od treh hišnih sindikatov sta zakon zavrnila, prav tako tudi svet delavcev kot najvišji organ zaposlenih na RTVS.

Zakon je bil pripravljen na ideološko in politično samovoljen način. Ministrica pri njegovi pripravi ni spoštovala temeljnega demokratičnega načela, da je prav in dostojno, če v priprave tako pomembnega javnega zakona vključi kar največ različnih posameznikov, ki o vprašanjih javnih radiotelevizij vendarle nekaj vedo in ki bi si iskreno prizadevali, da bi novi zakon v čim večji meri zmanjšal politični vpliv vsakršne oblasti na RTV Slovenija. Poleg tega je zakon nastajal v vzdušju in praksi argumentov moči vladajočih in ne na osnovi moči argumentov in pomislekov, ki so jih izražali celo posamezniki iz ekspertne komisije, ki jo je ministrica imenovala. Ob oblastni, koalicijski, zlasti pa ob argumentaciji same ministrice Majde Širce zlasti v pred referendumskem času se je pojavilo ogromno zavajanj, neresnic, polresnic in celo čistih laži; zamolčalo se je pomembne pripombe tujih ekspertov, zavajalo se je o tem, kaj o zakonu meni notranja javnost na RTVS, ki je zakonu večinoma nasprotovala, vpetost večine medijev v enoumno prikazovanje samo »genialnosti« Šircinega zakona o RTV, pa je pripomogla tudi k temu, da ljudje takšnemu navijaštvu niso več povsem verjeli in tudi ne zaupali. Stran predlagateljev tega zakona na čelu z ministrico Širco se ni zatekala k argumentom, ki bi pojasnjevali in podkrepili prednosti tega zakona, ampak k diskvalifikacijam nasprotnikom, po potrebi pa celo k ponovnim izmišljenim kriminalizacijam prejšnjega RTV vodstva.

Združenje novinarjev in publicistov meni, da bi morala vladajoča koalicija zakone, ki zadevajo medije in novinarje, sprejemati v soglasju z vso strokovno javnostjo. To je bila navsezadnje tudi predvolilna obljuba premierja Boruta Pahorja, ki jo je po prihodu na oblast pogoltnil. Ministrica, ki zavaja javnost in širi neresnice, ne uživa zaupanja našega združenja, očitno pa tudi ne volivcev, da bi še naprej krojila slovenske medije. Treba je namreč vedeti, da je ministrica Majda Širca že pripravila tudi osnutek Zakona o medijih, ki je gledano v celoti napad na avtonomno, profesionalno novinarstvo in pomeni grobo vmešavanje v svobodo javne besede. Tudi po prvih strokovnih in konkretnih pripombah na to njeno besedilo, le-tega ni bila pripravljena dopolniti in spremeniti v skladu z evropsko prakso, na katero se ministrica sicer zelo rada zelo pogosto sklicuje. Osnutek tega zakona o medijih namreč predstavlja zelo odkrit napad na medijsko svobodo, skozi zbirokratizirane postopke, ki jih zakon uvaja, pa tudi napad na zdravo pamet.
Združenje novinarjev in publicistov je zato prepričano, da bo tudi Zakon o medijih Majde Širca in Zaresa doživel enako usodo kot zakon o RTV! V združenju bomo storili vse, da bodo o tem zelo pomembnem zakonu tudi odločali državljani in državljanke na referendumu, saj je javnost, ki so ji mediji namenjeni, še edini garant, ki lahko prepreči diktatorsko samovoljo sedanje koalicije, ki nas na področju medijske zakonodaje vrača v trda sedemdeseta leta in nam ponovno vsiljuje zloglasni 133. člen pod taktirko sovražnega govora. Od vlade Boruta Pahorja prav zaradi tega pričakujemo, da bo v predal zaprašene avtokratske in cenzorske zgodovine pospravila tudi ta osnutek zakona o medijih.

Združenje novinarjev in publicistov:
Igor Kršinar, predsednik združenja

Ljubljana, 14. decembra 2010

 
facebook

twitter

Aktualno

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Preberite več ...
 
Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.